+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A közösségépítés a cél a várvölgyi disznóvágáson
2020. január 7. kedd 15:38 - Várvölgy
A közösségépítés a cél a várvölgyi disznóvágáson
A közösségépítés a célja a hagyományos falusi disznóvágásnak Várvölgyön. A programot ötödik alkalommal valósították meg a településen. A lakosság segítségével vágták le a 331 kilogrammos állatot. A feldolgozott disznóból hurkát, kolbászt, sülteket és töpörtyűt is készítettek mintegy 180 fő számára.

A hurkának valót is összevágták a település lakói a Művelődési ház udvarán. A munka jó hangulatban zajlott, a folyamat közben a jó bor sem hiányozhatott. A várvölgyi férfiak minden évben szívesen segédkeznek a falusi disznóvágáson, melyen általában az ő feladatuk elkészíteni a tökéletes töpörtyűt.

„Nagyon sokan mondják, valaki először teszi bele a tejet, valaki közben teszi, valaki a végén. Embere válogatja. Tehát a lényege a dolognak az, hogy mindig azt kell csinálni, amit szeretünk. Az a jó. És itt mindenki úgy csinálja, ahogyan ő megszokta, mi például most az utóbbi időben én már nem teszek bele tejet.” - ismertette Tóth Béla.

A munkafolyamat több helyszínen zajlott. A Művelődési házban a jól megszokott recept alapján készült a véreshurka, valamint kolbászt is töltöttek. Ezekhez az alapanyagot a 331 kilogrammos sertés adta, amit a hajnali órákban vágtak le. A disznót egy pakodi telepről vásárolták.

Az elkészült kolbászokat és hurkákat a Várvölgyi Asszonyklub tagjai készítették el a Művelődési Ház konyháján. Ezek mellet toros káposzta, sült oldalas és pecsenye is rotyogott a fazekakban. A falusi disznóvágásnak hagyománya van a településen, több éve folyamatosan megrendezik. Ennek legfőbb célja, hogy a település lakosságát összekovácsolja.

„Az elsődleges célja, mint a rendezvényeink többségének a közösségépítés, vagy a meglévő közösség megtartása, összekovácsolása. Most már ötödik alkalommal rendezzük meg ezt a disznóvágást. Az elején magán a disznóvágáson és feldolgozáson egy 30 ember vesz részt, főként a Várvölgyi Asszonyklub, valamint egyéb helyi segítők, civilek.” - mondta el Barcza Balázs polgármester.

Az elkészült disznótoros ételeket az előre meghirdetett vacsorán mintegy 180 főnek tálalták fel. A szervezők elmondták, program népszerűségét mutatja, hogy az érdeklődők száma a vacsora iránt a tavalyinak többszöröse. A program várhatóan a következő években is megvalósul.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ősbemutató pénteken délután a Balaton Színházban zajlott.
 
Az ünnepelt elmondta, egész életében számos feladata volt, így nem volt ideje törődni az évek múlásával.
 
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
 
Az iskola is döbbenten áll a tény előtt, hogy ilyen tragédia történt. Pszichológus segít a diáktársaknak.
 
Gyöngyösfalu kalandparkjában dőlt ki egy fatörzs, egy diák elhunyt, egy pedig súlyosan megsérült.
 
Átadták át a forgalomnak az M76-os gyorsforgalmi út első ütemének egy 4,1 km-es szakaszát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár