+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Klímastratégiát készít Keszthely
2019. december 16. hétfő 14:49 - Keszthely
Klímastratégiát készít Keszthely
Klímastratégiát dolgoz ki és a klímatudatosságot erősítő programokat szervez a jövőben Keszthely önkormányzata. A projekt a Pannon Egyetem Georgikon Karának és több más szakértőnek a bevonásával valósul meg. A programról sajtótájékoztató keretében számolt be pénteken Nagy Bálint, Keszthely polgármestere és Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, az Emberi Erőforrások Bizottságának külsős tagja.

A Helikon park Keszthely legnagyobb zöldterülete. A parkot 1905-ben létesítették a Balaton-part szomszédságában. Ma évszázados platánfák, gesztenyék és mocsárciprusok népesítik be a mintegy 17 hektáros területet. A park növényállományának rekonstrukciója része a zöld városok projektnek, amely fontos szerepet játszik Keszthely klímastratégiájának kialakításában.

Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök a sajtótájékoztatón elmondta, a fásítás kiemelten fontos szerepet játszik a klímastratégiában. Kiemelte, a fák, oxigéntermelő képességük mellett megkötik a szennyezőanyagokat, ezáltal javítják a levegőt, szerepet játszanak a zajvédelemben ugyanakkor kiemelt szerepük van a rekreációban is.

„Szemben az épületeknek a szögletes formáival egy girbegurba faág, illetve a leveleknek a zöld színe nyugtatólag hat az emberre. Ha virágzik például az a fa, akkor az illata, egy fás területhez tartozó élővilág, tehát mind a rovarvilág, mind a madarak megtalálhatók ezen a területen. Tehát ezek mind a passzív rekreációhoz tartoznak, az aktív rekreációnál pedig arról, hogy elmegyünk ebbe a parkba sétálni, sportolunk abban a parkban vagy azon a fásított területen.” - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Bizottságának külsős tagja.

A szakember kiemelte, a keszthelyi ősfás területek értéket képviselnek a lakosság és a felnövekvő generáció számára is. Nagy Bálint, Keszthely polgármestere elmondta, az önkormányzat feladata a példamutatás, ezért érzik fontosnak egy helyi klímastratégia elkészítését. Hozzátette, a projekt szerepet játszik a közösségek erősítésében és a generációk együttműködésében is.

„2021 augusztus végéig tartó időszakról beszélünk, ami alatt elkészítjük a stratégiát – nyilván ennek a ciklusnak az elején. Ezt követően olyan szemléletformáló rendezvényeket fogunk tartani, amely már akár óvodapedagógiai foglalkozásokkal kezdődik, tehát a kisóvodás kortól kezdve egészen a felnőttekig, akár a szépkorúakig bezáróan olyan programokat és olyan figyelemfelhívó attrakciókat fogunk megvalósítani a városban, amelyekbe a helyi művészeti élet szereplőit is be kívánjuk vonni, például fotókiállítás tekintetében.” - emelte ki Keszthely polgármestere.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a zöld városok projektnek köszönhetően a Várkertben és a Fő téren több fát is elültetnek majd a jövőben. Emellett megújul és nyitottá válik a nagyközönség számára az Erzsébet liget is.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó