Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Klímastratégiát készít Keszthely
2019. dec. 16. hétfő | Keszthely
Klímastratégiát készít Keszthely
Klímastratégiát dolgoz ki és a klímatudatosságot erősítő programokat szervez a jövőben Keszthely önkormányzata. A projekt a Pannon Egyetem Georgikon Karának és több más szakértőnek a bevonásával valósul meg. A programról sajtótájékoztató keretében számolt be pénteken Nagy Bálint, Keszthely polgármestere és Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, az Emberi Erőforrások Bizottságának külsős tagja.

A Helikon park Keszthely legnagyobb zöldterülete. A parkot 1905-ben létesítették a Balaton-part szomszédságában. Ma évszázados platánfák, gesztenyék és mocsárciprusok népesítik be a mintegy 17 hektáros területet. A park növényállományának rekonstrukciója része a zöld városok projektnek, amely fontos szerepet játszik Keszthely klímastratégiájának kialakításában.

Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök a sajtótájékoztatón elmondta, a fásítás kiemelten fontos szerepet játszik a klímastratégiában. Kiemelte, a fák, oxigéntermelő képességük mellett megkötik a szennyezőanyagokat, ezáltal javítják a levegőt, szerepet játszanak a zajvédelemben ugyanakkor kiemelt szerepük van a rekreációban is.

„Szemben az épületeknek a szögletes formáival egy girbegurba faág, illetve a leveleknek a zöld színe nyugtatólag hat az emberre. Ha virágzik például az a fa, akkor az illata, egy fás területhez tartozó élővilág, tehát mind a rovarvilág, mind a madarak megtalálhatók ezen a területen. Tehát ezek mind a passzív rekreációhoz tartoznak, az aktív rekreációnál pedig arról, hogy elmegyünk ebbe a parkba sétálni, sportolunk abban a parkban vagy azon a fásított területen.” - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Bizottságának külsős tagja.

A szakember kiemelte, a keszthelyi ősfás területek értéket képviselnek a lakosság és a felnövekvő generáció számára is. Nagy Bálint, Keszthely polgármestere elmondta, az önkormányzat feladata a példamutatás, ezért érzik fontosnak egy helyi klímastratégia elkészítését. Hozzátette, a projekt szerepet játszik a közösségek erősítésében és a generációk együttműködésében is.

„2021 augusztus végéig tartó időszakról beszélünk, ami alatt elkészítjük a stratégiát – nyilván ennek a ciklusnak az elején. Ezt követően olyan szemléletformáló rendezvényeket fogunk tartani, amely már akár óvodapedagógiai foglalkozásokkal kezdődik, tehát a kisóvodás kortól kezdve egészen a felnőttekig, akár a szépkorúakig bezáróan olyan programokat és olyan figyelemfelhívó attrakciókat fogunk megvalósítani a városban, amelyekbe a helyi művészeti élet szereplőit is be kívánjuk vonni, például fotókiállítás tekintetében.” - emelte ki Keszthely polgármestere.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a zöld városok projektnek köszönhetően a Várkertben és a Fő téren több fát is elültetnek majd a jövőben. Emellett megújul és nyitottá válik a nagyközönség számára az Erzsébet liget is.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. máj. 24. kedd 18:16 | Keszthely
A klímastratégia kialakításában a civileknek is nagy szerepe van.
| 2022. már. 8. kedd 15:26 | Keszthely
17 csemete kapott helyet a területen, a fajták kevés gondozást igényelnek.
| 2022. feb. 28. hétfő 17:32 | Bóly
A résztvevők a Baranya megyei Bóly jó gyakorlatait ismerhették meg
| 2021. okt. 15. péntek 17:16 | Nagypáli
Tanulmányi kiránduláson jártak a keszthelyi intézmények és civil szervezetek tagjai Nagypáliban.
| 2021. feb. 18. csütörtök 10:16 | Keszthely
Az előadásokban a klímaváltozás és a különböző ágazatokra gyakorolt hatásáról hallhatnak az érdeklődők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.