+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közösséget épít a mézeskalács falu
2019. december 13. péntek 14:51 - Keszthely
Közösséget épít a mézeskalács falu
A Csány-Szendrey iskola kicsinyített mását is megformázták mézeskalácsból a diákok és pedagógusok. A Mézeskalács falu elkészítésének ötletét négy évvel ezelőtt vetette fel a Szülői Munkaközösség, azóta évről évre egyre több alkotás érkezik az iskola aulájába. A falu december közepétől a Festetics-kastélyban vendégeskedik majd.

Házikók, templomok, rénszarvasok elevenednek meg a Csány-Szendrey iskola aulájában. A mézeskalács falu készítésében ma már minden osztály részt vesz, a szülők és a gyerekek nagy lelkesedéssel sütnek és díszítenek. A feladat összehozza a családokat az ünnepek előtt, a munkából a legkisebbek is kiveszik a részüket.       

„Anya megcsinálta, és amíg mi az egyik barátommal játszottunk, addig ő feldíszítette. A törött kéményeset hoztuk el, de úgy megcsinálta anya, hogy nem is látszik, hogy el volt törve.” - mondta az iskola egyik diákja, Dósa Luca Róza.

A mézeskalács falu nagy népszerűségnek örvend a diákok és a pedagógusok körében is. A szünetekben sokan megcsodálják az építményeket. Az idei évben először készült el – gyerekek és pedagógusok közös munkájaként -  az iskola kicsinyített mása mézeskalácsból, ez örvend a legnagyobb népszerűségnek.

„Nekem az iskola tetszik a legjobban azért, mert itt vagyunk ebben az iskolában, és olyan, mintha csak lekicsinyítették volna és mi is ott állunk benne” - tette hozzá egy másik tanuló, Németh Gréta.

A mézeskalács falu elkészítésének ötletét az iskola szülői munkaközössége vetette fel négy évvel ezelőtt. Azóta évről évre egyre több építmény készül el, az idén rekord méretű lett a falu. Az épületek és templomok mellett több család készített betlehemet is.

„Anya már a nagy részével elkészült, mert én valakinél voltam. Anya még csinált valamit hozzá, de én mondtam, hogy még egy Mária kéne, és akkor csinált. Amíg ő megcsinálta, én – még volt mézeskalács tészta, és azokat szaggattam.” - mesélte Zsigmond Hanna, a Csány-Szendrey iskola diákja.

A mézeskalács falu építése ma már annyira népszerű a Csány-Szendrey iskolában, hogy a gyerekek és a pedagógusok már novemberben készülnek az alkotások elkészítésére. A projektnek így közösségformáló ereje is van, emellett pedig közös programot kínál a családoknak.

„Már több osztályból érdeklődtek a gyerekek, a szülők, hogy idén is lesz-e, mert már várják. Otthon is nagyon kellemes hangulatban elkészítik, összeülnek a családok. Tényleg ráhangolódnak az adventi időszakra, és úgy gondolom, hogy ez kell, hogy a családokba vissza is épüljön, mert a mai rohanó világban azért minden meghitt pillanatot ki kell használni.” - tájékoztatott Dr. Némethné Zsiborás Krisztina, a Csány Szendrey Általános Iskola és AMI Szülői Munkaközösségének vezetője.

A mézeskalács falut az idén is bárki megnézheti a Csány-Szendrey iskola aulájában. A hagyományoknak megfelelően az alkotások ezúttal is átköltöznek december közepén a Festetics-kastélyba, ahol nem csak a keszthelyiek, hanem az idei érkező vendégek is szemügyre vehetik.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó