+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Diákok tanulták a gyimesi tojásírást
2018. március 30. péntek 12:01 - Keszthely
Diákok tanulták a gyimesi tojásírást
A keszthelyi Család Általános Iskolában közel 20 éves hagyománya van annak,hogy Húsvét előtt Gyimesből érkeznek tojásíró asszonyok s tanítják a diákokat .Az idén a technika és osztályfőnöki órák voltak alkalmasak arra,hogy , minden tanuló megismerhesse a tojásírás technikáját és a régi gyimesi mintákat.

Az erdélyi Gyimesközéplokról érkezett Ilonka néni  három tojásíró asszonnyal együtt a keszthelyi Család Általános Iskolába, hogy  beszéljen -  húsvéti ünnepkörhöz szorosan hozzátartozik - a  húsvéti tojásról, mint ősi szimbólumról annak gyimesi díszítéséről, a tojásírásról. A régi időkre visszanyúló tojásdíszítés egyik legrégebbi módja  a karcolás ,de elterjedt a tojásírás is.  A viasszal felvitt,hagyományos  mintákkal díszített húsvéti tojás.,amit Gyimesben nagypénteken írnak,mert azt tartják, hogy a nagypénteken főzött és írt tojás sokáig eláll. A diákok megtanulhatták, hogy a főtt tojásra,hogyan lehet motívumokat írni viasszal. A szép piros hímes tojások mintáiból válogathattak a gyerekek. Akad olyan kisdiák aki a tanultakat kibővítette, saját elképzelését írta a tojásra.

Sok újdonságot  tanultak gyimesi húsvéti tojás írásáról az iskola tanulói. Azt is megtudták, tojásírásnak ugyan  széles a motívumkincse de kevés eszköze , azt is házilag készítik. Ez a  10-15 cm hosszú kesice, másnéven íróka,aminek a használatát is meg kell tanulni. Meg kell tanulni a fogását, a viaszba mártását és forgatását is, hogy szép egyenletesen lehessen írni vele.

A tojásíró asszonyok hosszú évek óta tanítják Keszthelyen  az archaikus mintaírást. Tizennyolc éve alakult ki az intézménnyel a kapcsolat,azóta a nagy hét előtti héten már megérkeznek Keszthelyre ,hogy minden tanulónak legyen lehetősége és ideje megtanulni a régi mintázást.

Hazánkban sokféle tojásdíszítést alkalmaznak, de Gyimesben csak tojásírással díszítenek, ritkán fordul elő,hogy más eljárással festenek tojást-tudhatták meg a tapasztalt tojásíróktól az iskola tanulói A viasszal megírt tojásokat szépen kifényesítik  és úgy kerülnek az ünnepi asztalra.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár