+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Diákok tanulták a gyimesi tojásírást
2018. március 30. péntek 12:01 - Keszthely
Diákok tanulták a gyimesi tojásírást
A keszthelyi Család Általános Iskolában közel 20 éves hagyománya van annak,hogy Húsvét előtt Gyimesből érkeznek tojásíró asszonyok s tanítják a diákokat .Az idén a technika és osztályfőnöki órák voltak alkalmasak arra,hogy , minden tanuló megismerhesse a tojásírás technikáját és a régi gyimesi mintákat.

Az erdélyi Gyimesközéplokról érkezett Ilonka néni  három tojásíró asszonnyal együtt a keszthelyi Család Általános Iskolába, hogy  beszéljen -  húsvéti ünnepkörhöz szorosan hozzátartozik - a  húsvéti tojásról, mint ősi szimbólumról annak gyimesi díszítéséről, a tojásírásról. A régi időkre visszanyúló tojásdíszítés egyik legrégebbi módja  a karcolás ,de elterjedt a tojásírás is.  A viasszal felvitt,hagyományos  mintákkal díszített húsvéti tojás.,amit Gyimesben nagypénteken írnak,mert azt tartják, hogy a nagypénteken főzött és írt tojás sokáig eláll. A diákok megtanulhatták, hogy a főtt tojásra,hogyan lehet motívumokat írni viasszal. A szép piros hímes tojások mintáiból válogathattak a gyerekek. Akad olyan kisdiák aki a tanultakat kibővítette, saját elképzelését írta a tojásra.

Sok újdonságot  tanultak gyimesi húsvéti tojás írásáról az iskola tanulói. Azt is megtudták, tojásírásnak ugyan  széles a motívumkincse de kevés eszköze , azt is házilag készítik. Ez a  10-15 cm hosszú kesice, másnéven íróka,aminek a használatát is meg kell tanulni. Meg kell tanulni a fogását, a viaszba mártását és forgatását is, hogy szép egyenletesen lehessen írni vele.

A tojásíró asszonyok hosszú évek óta tanítják Keszthelyen  az archaikus mintaírást. Tizennyolc éve alakult ki az intézménnyel a kapcsolat,azóta a nagy hét előtti héten már megérkeznek Keszthelyre ,hogy minden tanulónak legyen lehetősége és ideje megtanulni a régi mintázást.

Hazánkban sokféle tojásdíszítést alkalmaznak, de Gyimesben csak tojásírással díszítenek, ritkán fordul elő,hogy más eljárással festenek tojást-tudhatták meg a tapasztalt tojásíróktól az iskola tanulói A viasszal megírt tojásokat szépen kifényesítik  és úgy kerülnek az ünnepi asztalra.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó