+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az '56-os forradalom leverésére emlékeztek
2019. november 5. kedd 14:44 - Keszthely
Az '56-os forradalom leverésére emlékeztek
Több mint 5000 ember vesztette életét az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt Magyarországon – mondta el Keszthelyen a november 4-ei megemlékezés szónoka. Az áldozatokra emlékeztek a forradalom leverésének évfordulóján a Szent Miklós temetőben lévő kopjafánál. A rendezvényen visszatekintettek az akkori eseményekre, majd koszorúkkal és mécsesekkel emlékeztek meg az elhunyt hősökre.

2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét a magyar kormány. 1956-ban ugyanis ezen a napon vonultak be a szovjet csapatok az országba, hogy leverjék a forradalmat, megdöntsék a szocialista blokkból kilépni szándékozó Nagy Imre vezette kormányt és felszámolják a demokratikus rendszert. Számtalan városban szerveztek ellenállást, azonban ezek mind a Vöröshadsereg egységeinek gyűrűjébe kerültek. A hadsereg lefegyverzésével azonban nem nyugodtak bele a megszállásba, Budapest  mellett több vidéki város, például Pécs, Miskolc és Keszthely lakosai is fegyvert ragadtak. A városi megemlékezésen Tamáska Péter történész az akkori eseményekről tartotta meg szónoklatát.

„Az ember úgy elgondolkodik, hogy mennyi halott is volt egy reménytelen küzdelemben. Ugyanis a néphadseregnek kiadták, hogy ne álljon ellen. Volt körülbelül 7-8000 felkelő. Konyev marsall, aki a II. világháború egyik híres marsallja, aki előkészíti ezt az egész inváziót, 200.000 fővel támadnak az oroszok, 7-8000 emberrel áll szembe.”

A történész Benedikty Tamás: Szuvenír című könyvéből idézett a megemlékezésen. Az írás egy pesti fiatal szemszögéből írja le a forradalom történéseit. A szerző tapasztalatból osztotta meg gondolatait, hiszen maga is politikai fogoly volt korábban. Tamáska Péter elmondta, rengetegen haltak meg a harcok alatt.

„1957-ben a statisztikai hivatal valamilyen okból kifolyólag elég őszinte volt és 2700 halottról beszélt a harcokban. Ugyanakkor megemlíti, hogy 20.000 volt a kórházban ápolt sebesültek száma. Ez iszonyatosan nagy szám. Hát hadtörténészek azt mondják, hogy a kórházban ápolt sebesültekből minden hatodik meghal, tehát a 2700-hoz legalább 3000-t hozzá kell adnunk.”

Az eseményen egy külföldi megemlékező verset hallhatott a közönség, az Úr imáját követően pedig koszorúkat és mécseseket helyeztek el a Szent Miklós temetőben található kopjafánál a város képviselőtestületének tagjai, civilszervezetek képviselői, valamint a megemlékező keszthelyi lakosok is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó