+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sok volt idén a szabálytalankodó horgász
2019. október 18. péntek 12:28 - Keszthely
Sok volt idén a szabálytalankodó horgász
220 esetben találtak szabálytalanságot a balatoni halőrök az év első nyolc hónapjában. Ez 20%-kal több, mint a tavalyi időarányos szabályszegések száma. A legtöbb esetben nem volt engedélyük, vagy több horgászbottal próbálták elejteni a zsákmányt. A szabályosan horgászókat vonzotta idén a Balaton és a Kis-Balaton is.

Az idei nyári évadban sokan érkeztek legnagyobb tavunkhoz horgászni. Sokan a nyaralásukat is úgy tervezték meg, hogy legyen lehetőségük kiülni a vízpartra halat fogni, vagy csónakba szállva kíséreljék meg a kapásokat. A Balaton minden évben vonzza a pecásokat, akik pontyot, sügért, és többek között keszegeket is tudtak fogni a nyáron.

Havranek Mihály horgászati igazgató szerint sokan pecáztak szabálytalanul idén. Ebben az évben a tavalyi időarányos adatokhoz képest 20%-kal több szabályszegőt jegyeztek a halőrök. A társaság 220 esetben járt el az év első nyolc hónapjában.

„Mondhatnám megnyugvással, hogy növekedett az ellenőrzés hatékonysága, de egyébként is kicsit a fegyelem úgy látszik lazult. Vannak ezek az alapvető szabálytalanságaink, amelyek ugye egyszer az engedély nélküli horgászat és ez nyilván a nyárnak a velejárója, mert nagyon sok nyaraló próbál, főleg a férfi társaim próbálnak alternatív foglalkozást találni egy kéthetes nyaraláson a strandolás mellé és akkor ez egy gyors megoldás és hála Isten belefutnak az ellenőreinkbe.”

A szakember hozzátette,  a másik leggyakoribb szabálytalanság az engedéllyel rendelkező horgászoknál, ha az esély növelésére kettő helyett három horgászbottal próbálkoznak halat fogni. Ezt 29 esetben regisztrálták az ellenőrök. Kirívó esemény volt idén, amikor egy ötfős társaság 17 bottal pecázott. Ezen kívül sokan nem vezetik a fogási naplót haszonszerzés reményében. 11 alkalommal találkoztak a revizorok olyan esettel, amikor kitörölhető tintával próbálkoztak ügyeskedni a horgászok.  A halőrök folyamatosan járőröznek, ugyanis a nyár befejeztével nem ért véget a horgászidény.

„Sokat vagyunk kint a parton és azt tudom mondani, hogy nem túl sok a horgász és az, aki kint van, az is a kényelmes oldalát fogja meg. Tehát sötétedés van, egy kicsit hűvösödik az idő, akkor mindig szépen elmegy haza. Azzal nyugtatnám magam, hogy ez valószínűleg azért van, mert egyébként pedig meg tudják fogni a halat, amire szükség van abban az időszakban is, amíg mindenkinek kellemes kint lenni a parton.”

Az őszi szezonban is érdemes ellátogatni a horgászoknak a Balatonhoz. A hidegebb hajnalokon és estéken ugyanis a ragadozóhalak, azaz a süllők, a balin és a csuka is leginkább akkor akadhatnak horogra.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus