+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dödölle, nudli, paprikás krumpli
2019. szeptember 18. szerda 12:49 - Gyenesdiás
Dödölle, nudli, paprikás krumpli
Burgonyából volt a kerítés is a hétvégén Gyenesdiáson. A településen immár 8. alkalommal szerveztek Burgonyanapot a keszthelyi Burgonyakutatási Központ együttműködésével. A rendezvényen ínycsiklandó ételek, előadások és zenés programok is várták az érdeklődőket.

Égett a csapatok keze alatt a munka szombaton Gyenesdiáson. A Burgonyanap résztvevői változatos ételekkel készültek, egy dolog azonban közös volt bennük: mindenki belecsempészte valamilyen formában a krumplit az eledelébe. A burgonya alapélelmiszer hazánkban, köretként, főételként, de desszertek alapanyagaként is fogyasztjuk. A programon először vett részt a Krisna-völgy csapata, ők menüvel készültek a vendégeknek.      

„Most hívtak meg minket először idén bemutatkozni. Krisna völgyi zöldségből készítünk hagyományos indiai ételt , egy wok-os krumplis, zöldbabos, paradicsomos ételt, illetve egy paradicsom chutney-t, kis lepénykenyeret és rózsavizes limonádét.” - mondta Antal Balázs, a Krisna-völgy csapat tagja.

A gyenesdiási Kárpáti Korzón számos környező település képviseltette magát, de részt vett a rendezvényen a Hargita megyei Csíkszenttamás is, Gyenesdiás testvértelepülése. A bográcsokban rotyogott a paprikás krumpli, de dödölle és nudli is készült sok csapatnál. A résztvevők által készített eledelek ez úttal is megmérettettek a zsűri előtt.           

„Bízom benne, hogy ma látok olyan variációkat, amit még én sem próbáltam ki. Én azt hiszem, hogy a szakácsoknak a kreativitása az határtalan. A burgonyával általában azt a hibát követik el, hogy azt hiszik, hogy csak köret vagy főzelék, de rengeteg más elkészítési módja is lesz.” - emelte ki Várhelyi Miklós, Venesz-díjas mesterszakács.

A Burgonyanapot a kezdetek óta a keszthelyi Burgonyakutatási Központ szervezi. A Pannon Egyetem égisze alatt működő szervezet ilyenkor a helyi nemesítésű krumplikat mutatja be, de a főzőversenyen is indulnak. A szakemberek szerint az idei termés jónak mondható, az egyetem földjein hamarosan végeznek a betakarítással.         

„Egészen jó termésre számítunk, és mivel megkezdődött a betakarítás, és egy jó részét már be is takarítottuk azért a burgonyának, látjuk is, hogy az valóban mennyiségben és főleg minőségben jó lett. Köszönhető ez annak, hogy a Jóisten velünk volt, és megfelelő időben megfelelő mennyiségű csapadék volt. Persze kollégáim áldásos munkájának, hiszen jól sikerült a növényvédelem, jó volt a talajelőkészítés és a táplálék utánpótlás is.” - tájékoztatott Cernák István, a PE Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központjának igazgatója.

Gyenesdiás 8. alkalommal fogadta be a Burgonyakutatási Központ programját. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a krumpli sokszínűségére, emellett pedig fontos az is, hogy népszerűsítse a helyi fajtákat.

„Egy kicsit a háztáji kiskerttel, az Egy ház, palántázz! akció mellett szeretnénk a burgonyát újra visszahonosítani. Tavasszal vetőburgonya akcióval, ilyenkor étkezési burgonya vásárral. Úgy gondoltuk, hogy nagyon jó partner ebben a keszthelyi kutatóintézet, valamint azon zalai települések, ahol fontos növény a burgonya.” - tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

Az idei főzőversenyre 11 csapat nevezett. A Burgonyanap a látogatók körében is nagyon népszerű, akik a különböző sátraknál szívesen kóstolták a finomabbnál finomabb eledeleket.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó