Égett a csapatok keze alatt a munka szombaton Gyenesdiáson. A Burgonyanap résztvevői változatos ételekkel készültek, egy dolog azonban közös volt bennük: mindenki belecsempészte valamilyen formában a krumplit az eledelébe. A burgonya alapélelmiszer hazánkban, köretként, főételként, de desszertek alapanyagaként is fogyasztjuk. A programon először vett részt a Krisna-völgy csapata, ők menüvel készültek a vendégeknek.
„Most hívtak meg minket először idén bemutatkozni. Krisna völgyi zöldségből készítünk hagyományos indiai ételt , egy wok-os krumplis, zöldbabos, paradicsomos ételt, illetve egy paradicsom chutney-t, kis lepénykenyeret és rózsavizes limonádét.” - mondta Antal Balázs, a Krisna-völgy csapat tagja.
A gyenesdiási Kárpáti Korzón számos környező település képviseltette magát, de részt vett a rendezvényen a Hargita megyei Csíkszenttamás is, Gyenesdiás testvértelepülése. A bográcsokban rotyogott a paprikás krumpli, de dödölle és nudli is készült sok csapatnál. A résztvevők által készített eledelek ez úttal is megmérettettek a zsűri előtt.
„Bízom benne, hogy ma látok olyan variációkat, amit még én sem próbáltam ki. Én azt hiszem, hogy a szakácsoknak a kreativitása az határtalan. A burgonyával általában azt a hibát követik el, hogy azt hiszik, hogy csak köret vagy főzelék, de rengeteg más elkészítési módja is lesz.” - emelte ki Várhelyi Miklós, Venesz-díjas mesterszakács.
A Burgonyanapot a kezdetek óta a keszthelyi Burgonyakutatási Központ szervezi. A Pannon Egyetem égisze alatt működő szervezet ilyenkor a helyi nemesítésű krumplikat mutatja be, de a főzőversenyen is indulnak. A szakemberek szerint az idei termés jónak mondható, az egyetem földjein hamarosan végeznek a betakarítással.
„Egészen jó termésre számítunk, és mivel megkezdődött a betakarítás, és egy jó részét már be is takarítottuk azért a burgonyának, látjuk is, hogy az valóban mennyiségben és főleg minőségben jó lett. Köszönhető ez annak, hogy a Jóisten velünk volt, és megfelelő időben megfelelő mennyiségű csapadék volt. Persze kollégáim áldásos munkájának, hiszen jól sikerült a növényvédelem, jó volt a talajelőkészítés és a táplálék utánpótlás is.” - tájékoztatott Cernák István, a PE Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központjának igazgatója.
Gyenesdiás 8. alkalommal fogadta be a Burgonyakutatási Központ programját. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a krumpli sokszínűségére, emellett pedig fontos az is, hogy népszerűsítse a helyi fajtákat.
„Egy kicsit a háztáji kiskerttel, az Egy ház, palántázz! akció mellett szeretnénk a burgonyát újra visszahonosítani. Tavasszal vetőburgonya akcióval, ilyenkor étkezési burgonya vásárral. Úgy gondoltuk, hogy nagyon jó partner ebben a keszthelyi kutatóintézet, valamint azon zalai települések, ahol fontos növény a burgonya.” - tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.
Az idei főzőversenyre 11 csapat nevezett. A Burgonyanap a látogatók körében is nagyon népszerű, akik a különböző sátraknál szívesen kóstolták a finomabbnál finomabb eledeleket.
Regman Karola - Keszthelyi TV