+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szőlőmustra a Georgikonon
2019. szeptember 13. péntek 17:50 - Cserszegtomaj
Szőlőmustra a Georgikonon
Rezisztens, a betegségeknek ellenálló és jó terméshozamú szőlőfajtákat is bemutattak Cserszegtomajon. A Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének szakmai napján az érdeklődők nem csak a legújabb nemesítéseket vehették szemügyre, hanem többek között termesztéstechnológiai értékeléseket is hallhattak. A programon átadták a Georgikon borverseny okleveleit is.

A Georgikon szőlészetének termését mutatta be Kocsi László. Az egyetemen már hagyomány, hogy szeptemberben szőlőfajta bemutatót tartanak Cserszegtomajon. Ilyenkor a szőlőtermesztés és a borkészítés iránt érdeklődők szemügyre vehetik a már ismert fajtákat, valamint az új nemesítéseket is. A keszthelyi szőlők mellett a világfajták is bemutatkoztak a programon.      

„Én úgy veszem észre, hogy mindig tanul az ember újakat a fajtákról is. És ezek a bemutatók mind azt a célt szolgálják, hogy felkeltsék az ember figyelmét az új dolgokra, illetve az új fajtákra.” - mondta egy érdeklődő, Csikós József.

A fajtabemutatón a fehér- és a vörösbor szőlőket is szemügyre vehették az érdeklődők, de bemutatkoztak a csemegeszőlők is. A résztvevők meg is kóstolhatták a gyümölcsöket.A Georgikon szőlészete híres a nemesített alanyokról, Dr. Bakonyi Károly nevéhez számos szőlőfajta fűződik. Jelenleg a rezisztens típusokon van a hangsúly, ugyanis ezek a legkeresettebb oltványok.           

„A kistermelők és a házi kertben termelők, azok mindenféleképpen a lisztharmat, peronoszpóra gombának ellenálló fajtákat keresik elsődlegesen. Az első kérdés az mindig erre vonatkozik, aztán természetesen a terméshozás tulajdonságai és a minősége is szóba kerül. Tehát ők efelé mozdultak, a nagyobb termelők, ott pedig nagyobb mértékben a borpiac dönti el, amit értékesíteni tudnak. Tehát mindkettő szegmenst megfelelően kell tudni kielégíteni.” - tájékoztatott Dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője.

A szakemberek úgy látják az idei évben sem panaszkodhatnak a szőlőtermelők. A nyári meleg és napsütés, valamint a csapadék mind mennyiségben, mind pedig minőségben kedvezett a szőlőnek. A kiváló borokat a Georgikon is elismeri, így a rendezvényen az intézmény nevét viselő borverseny díjait is átadták.        

Regman Karola - Keszthelyi TV      

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó