A Georgikon szőlészetének termését mutatta be Kocsi László. Az egyetemen már hagyomány, hogy szeptemberben szőlőfajta bemutatót tartanak Cserszegtomajon. Ilyenkor a szőlőtermesztés és a borkészítés iránt érdeklődők szemügyre vehetik a már ismert fajtákat, valamint az új nemesítéseket is. A keszthelyi szőlők mellett a világfajták is bemutatkoztak a programon.
„Én úgy veszem észre, hogy mindig tanul az ember újakat a fajtákról is. És ezek a bemutatók mind azt a célt szolgálják, hogy felkeltsék az ember figyelmét az új dolgokra, illetve az új fajtákra.” - mondta egy érdeklődő, Csikós József.
A fajtabemutatón a fehér- és a vörösbor szőlőket is szemügyre vehették az érdeklődők, de bemutatkoztak a csemegeszőlők is. A résztvevők meg is kóstolhatták a gyümölcsöket.A Georgikon szőlészete híres a nemesített alanyokról, Dr. Bakonyi Károly nevéhez számos szőlőfajta fűződik. Jelenleg a rezisztens típusokon van a hangsúly, ugyanis ezek a legkeresettebb oltványok.
„A kistermelők és a házi kertben termelők, azok mindenféleképpen a lisztharmat, peronoszpóra gombának ellenálló fajtákat keresik elsődlegesen. Az első kérdés az mindig erre vonatkozik, aztán természetesen a terméshozás tulajdonságai és a minősége is szóba kerül. Tehát ők efelé mozdultak, a nagyobb termelők, ott pedig nagyobb mértékben a borpiac dönti el, amit értékesíteni tudnak. Tehát mindkettő szegmenst megfelelően kell tudni kielégíteni.” - tájékoztatott Dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője.
A szakemberek úgy látják az idei évben sem panaszkodhatnak a szőlőtermelők. A nyári meleg és napsütés, valamint a csapadék mind mennyiségben, mind pedig minőségben kedvezett a szőlőnek. A kiváló borokat a Georgikon is elismeri, így a rendezvényen az intézmény nevét viselő borverseny díjait is átadták.
Regman Karola - Keszthelyi TV