Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Mindent a lovasokról
2019. aug. 19. hétfő | Keszthely
Mindent a lovasokról
A huszároktól kezdve a díjugratáson át számos lovas programmal várták az érdeklődőket a Festetics-kastély parkjában. Péntektől vasárnapig rendezték meg a Történelmi lovasfesztivált. A tartalmas kikapcsolódás mellett a szervezők célja az volt, hogy megismertessék a vendégekkel a lovas hagyományokat és a különböző szakágakat.

Látványos ugratásokban sem volt hiány a kastély parkjában. A péntektől vasárnapig zajló programon a lovassportok és hagyományok széles skáláját mutatták be a közönségnek. A díjlovasok mellett szabadidomítási bemutatót is láthattak az érdeklődők. Aki pedig főúri életérzésre vágyott, az omnibusszal, vagy postakocsival körözhetett a kastély parkjában. Lipicai lovak vontatták a járműveket.

„Pazar, pazar, szó szerint. Nagyon kellemes a kocsi, fantasztikus, hogy ezek a lovak mennyire értelmesek, ügyesek, okosak, egy szóra azonnal mindent megcsinálnak, nagyon szuper” - nyilatkozta a sétakocsizás után Szabó Gábor. 

A hazai lovas rendezvényekről szinte sosem maradhatnak el a huszárok. A magyar könnyűlovas fegyvernem nemzeti jelkép hungarikum. Számos hagyományőrző egyesület célja, hogy megismertesse az érdeklődőket a huszárság fegyvereivel, öltözékeivel és harcmodorával. 

Puskás Zoltán, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület elnöke:  „Hogy mit jelent számomra huszárnak lenni, ezt igazából úgy tudnám legjobban leírni, annak idején 18 éves koromban abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy tagja voltam a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének. Nem hiába van az – én azt gondolom, hogy ma Magyarországon bármilyen rendezvény van, legyen az akár a nemzeti vágta is adott esetben, hogy a huszár a szimbóluma, mert a huszár véleményem szerint függetlenül attól, hogy a magyar történelemnek rengeteg olyan korszaka volt, ami dicsérhető és említésre méltó, mégis a huszár az ami mai napig is a szabadságnak egyfajta szimbólumává vált.” 

A Helikon Kastélymúzeum évek óta szervez az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva lovas programokat. Nem véletlenül, hiszen a Festetics család minden generációjának életében fontos volt a ló. Nagy hangsúlyt fektettek a tenyésztésre, a legnagyobb sikereket Festetics II. Tasziló érte el angol telivéreivel az 1800-as évek második felében. 

„Széchenyinek, Wesselényinek a munkásságán keresztül ugye Magyarországon is megváltozott a lótenyésztési irány az angol telivérek behozatalának köszönhetően. A Festetics családból Tasziló nagyon jól érzékelte ezt, időben meglépte és ennek köszönhető volt, hogy Európa szerte márkanevet vívott ki magának így a lovain keresztül” - mondta televíziónknak Varga Zoltán főszervező, a kastély munkatársa.  

Történelmi lovasfesztivál bemutatóit ingyen látogathatta a közönség három napon át.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Fenékpuszta
Rendhagyó tárlatvezetéssel és múlt századi kosztümökkel, játékokkal várták az érdeklődőket vasárnap Fenékpusztán.
| 2023. aug. 22. kedd 17:23 | Gyenesdiás
A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny.
| 2023. feb. 28. kedd 17:06 | Keszthely
Kiváló hazai és nemzetközi versenyeken szereplő kancák és mének vannak a MATE keszthelyi kampuszán.
| 2022. aug. 30. kedd 15:40 | Keszthely
A ló és ember közötti kapcsolatot mutatták be a Régmúlt Idők Lovas Fesztiválja programjain.
| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.