+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mindent a lovasokról
2019. augusztus 19. hétfő 14:35 - Keszthely
Mindent a lovasokról
A huszároktól kezdve a díjugratáson át számos lovas programmal várták az érdeklődőket a Festetics-kastély parkjában. Péntektől vasárnapig rendezték meg a Történelmi lovasfesztivált. A tartalmas kikapcsolódás mellett a szervezők célja az volt, hogy megismertessék a vendégekkel a lovas hagyományokat és a különböző szakágakat.

Látványos ugratásokban sem volt hiány a kastély parkjában. A péntektől vasárnapig zajló programon a lovassportok és hagyományok széles skáláját mutatták be a közönségnek. A díjlovasok mellett szabadidomítási bemutatót is láthattak az érdeklődők. Aki pedig főúri életérzésre vágyott, az omnibusszal, vagy postakocsival körözhetett a kastély parkjában. Lipicai lovak vontatták a járműveket.

„Pazar, pazar, szó szerint. Nagyon kellemes a kocsi, fantasztikus, hogy ezek a lovak mennyire értelmesek, ügyesek, okosak, egy szóra azonnal mindent megcsinálnak, nagyon szuper” - nyilatkozta a sétakocsizás után Szabó Gábor. 

A hazai lovas rendezvényekről szinte sosem maradhatnak el a huszárok. A magyar könnyűlovas fegyvernem nemzeti jelkép hungarikum. Számos hagyományőrző egyesület célja, hogy megismertesse az érdeklődőket a huszárság fegyvereivel, öltözékeivel és harcmodorával. 

Puskás Zoltán, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület elnöke:  „Hogy mit jelent számomra huszárnak lenni, ezt igazából úgy tudnám legjobban leírni, annak idején 18 éves koromban abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy tagja voltam a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének. Nem hiába van az – én azt gondolom, hogy ma Magyarországon bármilyen rendezvény van, legyen az akár a nemzeti vágta is adott esetben, hogy a huszár a szimbóluma, mert a huszár véleményem szerint függetlenül attól, hogy a magyar történelemnek rengeteg olyan korszaka volt, ami dicsérhető és említésre méltó, mégis a huszár az ami mai napig is a szabadságnak egyfajta szimbólumává vált.” 

A Helikon Kastélymúzeum évek óta szervez az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva lovas programokat. Nem véletlenül, hiszen a Festetics család minden generációjának életében fontos volt a ló. Nagy hangsúlyt fektettek a tenyésztésre, a legnagyobb sikereket Festetics II. Tasziló érte el angol telivéreivel az 1800-as évek második felében. 

„Széchenyinek, Wesselényinek a munkásságán keresztül ugye Magyarországon is megváltozott a lótenyésztési irány az angol telivérek behozatalának köszönhetően. A Festetics családból Tasziló nagyon jól érzékelte ezt, időben meglépte és ennek köszönhető volt, hogy Európa szerte márkanevet vívott ki magának így a lovain keresztül” - mondta televíziónknak Varga Zoltán főszervező, a kastély munkatársa.  

Történelmi lovasfesztivál bemutatóit ingyen látogathatta a közönség három napon át.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus