+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mindent a lovasokról
2019. augusztus 19. hétfő 14:35 - Keszthely
Mindent a lovasokról
A huszároktól kezdve a díjugratáson át számos lovas programmal várták az érdeklődőket a Festetics-kastély parkjában. Péntektől vasárnapig rendezték meg a Történelmi lovasfesztivált. A tartalmas kikapcsolódás mellett a szervezők célja az volt, hogy megismertessék a vendégekkel a lovas hagyományokat és a különböző szakágakat.

Látványos ugratásokban sem volt hiány a kastély parkjában. A péntektől vasárnapig zajló programon a lovassportok és hagyományok széles skáláját mutatták be a közönségnek. A díjlovasok mellett szabadidomítási bemutatót is láthattak az érdeklődők. Aki pedig főúri életérzésre vágyott, az omnibusszal, vagy postakocsival körözhetett a kastély parkjában. Lipicai lovak vontatták a járműveket.

„Pazar, pazar, szó szerint. Nagyon kellemes a kocsi, fantasztikus, hogy ezek a lovak mennyire értelmesek, ügyesek, okosak, egy szóra azonnal mindent megcsinálnak, nagyon szuper” - nyilatkozta a sétakocsizás után Szabó Gábor. 

A hazai lovas rendezvényekről szinte sosem maradhatnak el a huszárok. A magyar könnyűlovas fegyvernem nemzeti jelkép hungarikum. Számos hagyományőrző egyesület célja, hogy megismertesse az érdeklődőket a huszárság fegyvereivel, öltözékeivel és harcmodorával. 

Puskás Zoltán, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület elnöke:  „Hogy mit jelent számomra huszárnak lenni, ezt igazából úgy tudnám legjobban leírni, annak idején 18 éves koromban abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy tagja voltam a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének. Nem hiába van az – én azt gondolom, hogy ma Magyarországon bármilyen rendezvény van, legyen az akár a nemzeti vágta is adott esetben, hogy a huszár a szimbóluma, mert a huszár véleményem szerint függetlenül attól, hogy a magyar történelemnek rengeteg olyan korszaka volt, ami dicsérhető és említésre méltó, mégis a huszár az ami mai napig is a szabadságnak egyfajta szimbólumává vált.” 

A Helikon Kastélymúzeum évek óta szervez az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva lovas programokat. Nem véletlenül, hiszen a Festetics család minden generációjának életében fontos volt a ló. Nagy hangsúlyt fektettek a tenyésztésre, a legnagyobb sikereket Festetics II. Tasziló érte el angol telivéreivel az 1800-as évek második felében. 

„Széchenyinek, Wesselényinek a munkásságán keresztül ugye Magyarországon is megváltozott a lótenyésztési irány az angol telivérek behozatalának köszönhetően. A Festetics családból Tasziló nagyon jól érzékelte ezt, időben meglépte és ennek köszönhető volt, hogy Európa szerte márkanevet vívott ki magának így a lovain keresztül” - mondta televíziónknak Varga Zoltán főszervező, a kastély munkatársa.  

Történelmi lovasfesztivál bemutatóit ingyen látogathatta a közönség három napon át.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó