+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közel száz vízimentőt képeztek ki idén
2019. augusztus 13. kedd 16:01 - Keszthely
Közel száz vízimentőt képeztek ki idén
Kilenc tanfolyamon 98 vízimentőt képeztek ki idén a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatánál. A VMSZ múlt héten tartotta utolsó tanfolyamát Keszthelyen, melyen négy jelentkező zárta az idei képzéseket. A fiatalok a kilenc napos tréning során elméleti és gyakorlati oktatást is kaptak, és sikeres vizsgát követően akár azonnal munkába is állhatnak. A vízimentők évente több alkalommal is szerveznek tanfolyamot a Balatonnál.

A szakszerű mentést gyakorolták az augusztusi vízimentő tanfolyam résztvevői. A program a szezon kezdete előtt kimondottan népszerű, de a nyár közepén is vannak olyanok, akik szívesen jelentkeznek a képzésre. A vízimentők jelenléte elengedhetetlen a strandokon, sok esetben a gyors és szakszerű beavatkozásuknak köszönhetően menekülnek meg a bajba jutottak. Ezúttal négyen gyakoroltak a Keszthelyi Yacht Kikötőben, ők már az utolsó órákat töltötték a tanfolyamon.   

„Én 4 éve vízilabdázok, és úgy gondoltam, hogy ezt a 4 évet egy kicsit mások segítségére is tudnám fordítani méginkább. Aztán csak megtaláltuk ezt a szövetkezetet és úgy gondoltuk, hogy ez nyári munkának meg egy kis plusznak mindenképpen jól jönne.” - mondta a tanfolyam egyik résztvevője, Jónási Gergely.

Ahhoz, hogy valaki vízimentő legyen, számos követelménynek meg kell felelnie. A jó úszástudás és vízbiztonság elengedhetetlen, emellett azonban egy szintfelmérőn is sikeresen át kell mennie a jelentkezőnek. A gyakorlati oktatás mellett a tanfolyam résztvevői elméleti képzést is kapnak, megismerik a vizek veszélyeit, megtanulják az önmentést, de meteorológiai és rádiózási ismeretek is szerepelnek a tananyagban.

„Ez a tanfolyam egy 9 napos tanfolyam, aminek az első napján van egy szintfelmérő, ami eldönti, hogy folytathatja-e a tanfolyamot vagy abba kell-e hagynia. Ha ezen átmegy, akkor utána mindig először a vizek veszélyeit beszéljük meg, hiszen fontos ezt ismerni a vízimentőknek is, majd magatartási szabályok és az önmentés következik, hogy tudjunk magunkon segíteni. Hogyha ezek megvannak, akkor térünk át igazából a vízimentő munkára, tehát a társmentésre, és ezzel zárul igazából az elméleti rész is.” - tájékoztatott Tápay Tamás, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának oktatásvezetője.

A tanfolyam résztvevői minden olyan szituációt gyakorolnak, amellyel a vizsgán majd később a munka során is találkoznak. Az egyik legnehezebb feladat, amikor egy valós szituációt imitálva, fuldokló embert kell kimenteniük a vízből. A jelentkezők a 80 órás tanfolyamot és a sikeres vizsgát követően akár azonnal munkába is állhatnak a balatoni strandokon.  

Regman Karola - Keszthelyi TV      

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó