+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a Nemzeti Hét Balatongyörökön
2019. július 4. csütörtök 20:52 - Balatongyörök
Elkezdődött a Nemzeti Hét Balatongyörökön
"Ébredjetek föl, Magyarok! Váljatok Nemzetté! Legyetek újra nemzet!” - ezt a II. Rákóczi Ferenc idézetet választották az idei Nemzeti Hét jelmondatának. immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg ezt a programsorozatot Balatongyörökön. Művészek, politikusok, irodalmárok, közéleti személyiségek a vendégei az öt napos rendezvénynek. A programok a megszokott helyen, a balatongyöröki móló melletti sétányon zajlanak.

A Nemzeti Hét nyitóelőadásához kapcsolódik ez a kis tornagyakorlat-bevezető. Eöry Ajándok orvos, akupunktúrás gyógyító kezdte ezzel az előadását, amely a rákgyógyítás során használható akupunktúráról szólt. A szakember elmondta: a kínaiak azt vallják, hogy a hagyományos kínai orvoslást a hunoktól tanulták, így nekünk, magyaroknak ez visszatérés a gyökerekhez. "Úgy tekinthetünk a kínaiakra, mint akik a történelmünk egy részét velünk együtt írták. Az első kínai dinasztia az egy hun dinasztia, tehát a hunok - idézőjelben - alapítják Kínát. Na de ez csak azért kell, hogy felemeljük a fejünket" - tette hozzá.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett rendezvény célja a történelmi hagyományok, az irodalmi értékek széles körben való megismertetése. A település polgármestere nyitotta meg a rendezvényt. Bíró Róbert a környék hiánypótló programsorozataként tekint a Nemzeti Hétre. "Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a vendégek minden szegmensének tudjunk valami érdekes programot szervezni Balatongyörökön. Azt gondolom, hogy ez a Nemzeti Hét egy ilyen hiánypótló rendezvény, hiszen a környéken hasonló rendezvényeket nem tartanak. Balatongyörökön 13 évvel ezelőtt egy kis közösség elkezdte ezt a programot megszervezni, és kiderült, hogy nagyon sok érdeklődő van erre a rendezvényre is, úgyhogy én azt gondolom, hogy kiválóan beleillik a programsorozataink közé" - véli a polgármester.

A rendezvényen előadást tart többek között Csókai András agysebész, Bogár László közgazdász és Takaró Mihály irodalomtörténész. Téma lesz az európai biztonságpolitika és Kárpátalja jövője is. A Nemzeti Héten koncertezik az Ismerős Arcok és fellépett a Kormorán is.  A programok során a határon túliakról, a történelmi hagyományokról és az évfordulókról sem feledkeznek meg. A szervező a Balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület. Piszter Péter elnök így látja: "Nagyon fontos a nemzeti értékek állandó napirenden tartása és az ahhoz való ragaszkodás. Egy ilyen ország, mint amilyen mi vagyunk, akit Trianonban így tönkretettek, annak feltétlenül a megmaradt nemzetet fontos állandóan ébren tartani, hogy hova tartozunk. Azt tudni kell, én úgy ítélem meg."

A rendezvény teljes időtartama alatt, azaz vasárnapig látható a Jüngling Zoltán közösségi házban Lendvai Katalin: „Selyembe álmodott világ” című tárlata, valamint Bodor Béla helyi lakos antik rádió kiállítása.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Balaton Színházban tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak napján.
 
A zalaegerszegi eseményen mintegy kétszázan vettek részt, a bálnak keszthelyi vendége is volt.
 
A jótékonysági gálaesten a Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjtenek a fellépők.
 
Hévízen tartották a református lelkészek konferenciáját, melyen Trianon volt a fő téma.
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó