+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tündérkertet avattak Cserszegtomajon
2019. június 4. kedd 16:31 - Cserszegtomaj
Tündérkertet avattak Cserszegtomajon
"Tenni kell a biológiai sokszínűség beszűkülése ellen" – hangzott el a cserszegtomaji Tündérkert átadóján. Az 54 tájfajtát felvonultató gyümölcsös a tájjelleg megőrzését, a népi kultúrát és a közösségi összefogást is elősegíti. Az ünnepségen kiemelték, meg kell becsülni azokat, akik magukra vállalják őseink hagyományainak megőrzését.

Gyümölcsfákat ültettek a cserszegtomaji Tündérkertbe. A település újonnan kialakított gyümölcsöse része annak a mozgalomnak, amely az ősi fajták megőrzését és tovább örökítését támogatja. Mára már országszerte több mint 100 Tündérkertet hoztak létre, ebből az egyik a cserszegtomaji.     

Az ünnepségen a nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos elmondta, tenni kell a biológiai sokszínűség beszűkülése ellen, amely már az agráriumot is veszélyezteti. Hozzátette, ezek a kertek a magyarság gyümölcsészeti hagyatékát őrzik, de a népi kultúra tovább éltetését is elősegítik.

„Ezért hogyha ezeket a fajtákat összegyűjtjük, megtartjuk, akár a falusi szőlőhegyeken, akár – mint itt – templomok közelében vagy parókiák udvarán, plébániák udvarán, és ezeket visszajuttatjuk az eredeti termőhelyükre, a falusi udvarokba, akkor mindenképpen egyrészt a tájat fenntartjuk, hiszen hiányzik a tájból a gyümölcsösök, szőlők szabdalta térség, másrészt a biológiai sokszínűséget szolgáljuk.” - tájékoztatott V. Németh Zsolt.

A Tündérkert Mozgalmat Kovács Gyula, Magyar Örökség-díjas erdész hívta életre. Ő egészségügyi állapota miatt nem tudott részt venni az avatón, de köszönetét fejezte ki a településnek a kert létrehozásáért. Kovács Gyula mintegy 400 körtefajtát gyűjtött össze a megyében, ennek egy része Cserszegtomajon is megtalálható.

„Több éves munka eredménye, egy közösségi munka eredménye, úgyhogy minden boldogságunk, minden energiánk, minden szívünkből jövő jó benne van ebben. Fontos nekünk nagyon. Ennek a területnek a sorsát kellett eldönteni, ez Cserszegtomaj egyik kapuja, és én bízom abban, hogy jól választottunk.” - emelte ki Bartha Gábor, Cserszegtomaj polgármestere.

Cserszegtomajon 2015-ben kezdték összegyűjteni a helyi gyümölcsfajtákat. Mára 54-et sikerült felkutatni, ezek mindegyike megtalálható a Tündérkertben. 

Regman Karola - Keszthelyi TV                   

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
 
A keszthelyi kulturális intézmények a járványhelyzetben sem hagyják magára a közönséget.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó