+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Phoenix emlékére
2019. június 4. kedd 09:04 - Keszthely
A Phoenix emlékére
Elődeinkre,múltunkra emlékezve újabb alkotást avattak Keszthelyen a Balaton-parton. A Balaton egykori, legnagyobb vitorlásának állítottak emléket a móló bejáratánál . Az köztéri szobrot a Város napi ünnepségek keretében avatták fel szombaton délután.

Újabb köztéri szobor díszíti a Balaton-partot. A Zala Megyei Mérnöki Kamara ajándékát avatták fel a Város Napján.  Az avató ünnepségen beszédet mondott a  Lékai Gyula Zoltán, a Zala megyei Mérnöki kamara  valamint Nagy Gyula, az Országos Mérnöki kamara elnöke is. A család és a  közel 32 m hosszú Phoenix hajó történetét a város polgármestere, Ruzsics Ferenc idézte fel az ünnepi percekben. Azt követően Fa Nándor ,aki hajójával háromszor kerülte meg a Földet,mondta el ünnepi gondolatait,tisztelegve azok előtt akik a balatoni vitorlázásért,hajózásért  sokat tettek.

"Ebben a pillanatban ez nekem egy torokszorító hála érzet,azért,hogy voltak olyan elődök,akik ezt az utat kezdték kikövezni. Nem kövezték ki mert nagyon hosszú út ez és mi is hozzáteszünk egy-egy követ manapság és remélhetőleg lesz aki ezt tovább viszi, továbbépíti. De nekem ez egy nagyon extra pillanat azzal,hogy Festetics grófra gondolok. Azzal,hogy arra a művész emberre aki ezt megalkotta."- mondta Fa Nándor .

A Festeticsek egykori vitorlás  hajója, a Phoenix  – melyet 1797 július 15-én bocsátottak vízre –  nagy teherbírásával és 300 fős legénységével segítette a vízen a só szállítást. A történelmet írt hajó Béres János szobrászművészt ihlette meg. Két éve kezdte el a gyűjtő munkát a, s készítette el Festetics György haláláénak 200. évfordulójára. A magyar hajózás megteremtésében szerepet vállaló Kisfaludi gőzös is látható az alkotáson.

"Nagyon-  nagyon sokat néztem utána. Tudom,hogy miért Phoenixnak hívják,pedig az egész flotil által az egész Festetics családnak a személyeiről n evezték el,tehát az is van felsorolva a különböző méretű hajón. Ez a legnagyobb méretű hajó amit ők építettek,vagy építtettek a fenékpusztai műhelyben a vitorlát is és a hajótestet is. A Keszthely címerében van a Cristofer nevű hajónak a képe,annak a roncsaiból is használtak fel."- adott tájékoztatást Béres János szobrászművész.

A gránit oszlop 2,5 magas. A  forgó két kormánykerekek  közepén bronz domborművek. Rajtuk  a 25 éven át  vízi szolgálatot teljesítő Phoenix gálya  emléke képekben.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
 
Több ezren élvezték a koncerteket és az ünnepi tűzijátékot a Keszthelyi Balaton-parton.
 
13. alkalommal rendeztek Bor- és Csemegeszőlő fesztivált Vonyarcvashegyen.
 
A Festetics-kastélynál tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete Zalai Kenyérünnepét.
 
A keresztény állam és értékek védelme ma is aktuális – hangzott el augusztus 20-án, Keszthelyen.
 
Keszthely és Vonyarcvashegy lovasa is ott lehet a Hősök terén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó