+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Phoenix emlékére
2019. június 4. kedd 09:04 - Keszthely
A Phoenix emlékére
Elődeinkre,múltunkra emlékezve újabb alkotást avattak Keszthelyen a Balaton-parton. A Balaton egykori, legnagyobb vitorlásának állítottak emléket a móló bejáratánál . Az köztéri szobrot a Város napi ünnepségek keretében avatták fel szombaton délután.

Újabb köztéri szobor díszíti a Balaton-partot. A Zala Megyei Mérnöki Kamara ajándékát avatták fel a Város Napján.  Az avató ünnepségen beszédet mondott a  Lékai Gyula Zoltán, a Zala megyei Mérnöki kamara  valamint Nagy Gyula, az Országos Mérnöki kamara elnöke is. A család és a  közel 32 m hosszú Phoenix hajó történetét a város polgármestere, Ruzsics Ferenc idézte fel az ünnepi percekben. Azt követően Fa Nándor ,aki hajójával háromszor kerülte meg a Földet,mondta el ünnepi gondolatait,tisztelegve azok előtt akik a balatoni vitorlázásért,hajózásért  sokat tettek.

"Ebben a pillanatban ez nekem egy torokszorító hála érzet,azért,hogy voltak olyan elődök,akik ezt az utat kezdték kikövezni. Nem kövezték ki mert nagyon hosszú út ez és mi is hozzáteszünk egy-egy követ manapság és remélhetőleg lesz aki ezt tovább viszi, továbbépíti. De nekem ez egy nagyon extra pillanat azzal,hogy Festetics grófra gondolok. Azzal,hogy arra a művész emberre aki ezt megalkotta."- mondta Fa Nándor .

A Festeticsek egykori vitorlás  hajója, a Phoenix  – melyet 1797 július 15-én bocsátottak vízre –  nagy teherbírásával és 300 fős legénységével segítette a vízen a só szállítást. A történelmet írt hajó Béres János szobrászművészt ihlette meg. Két éve kezdte el a gyűjtő munkát a, s készítette el Festetics György haláláénak 200. évfordulójára. A magyar hajózás megteremtésében szerepet vállaló Kisfaludi gőzös is látható az alkotáson.

"Nagyon-  nagyon sokat néztem utána. Tudom,hogy miért Phoenixnak hívják,pedig az egész flotil által az egész Festetics családnak a személyeiről n evezték el,tehát az is van felsorolva a különböző méretű hajón. Ez a legnagyobb méretű hajó amit ők építettek,vagy építtettek a fenékpusztai műhelyben a vitorlát is és a hajótestet is. A Keszthely címerében van a Cristofer nevű hajónak a képe,annak a roncsaiból is használtak fel."- adott tájékoztatást Béres János szobrászművész.

A gránit oszlop 2,5 magas. A  forgó két kormánykerekek  közepén bronz domborművek. Rajtuk  a 25 éven át  vízi szolgálatot teljesítő Phoenix gálya  emléke képekben.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó