Az iskolai menzákon egyelőre a “régi recept” szerint főznek. A fiatalabb korosztály kényes az ízekre, így nem tudni, milyen lesz a változások fogadtatása az új tanévben. Nehéz lesz tehát a feladat: olyan ételeket kell főzni, amit nem hagynak a tányérakon a fiatalok. A keszthelyi Gazdasági Ellátó Szervezet konyháján naponta közel ezer adag ételt készítenek. Több korosztály számára már kora reggeltől főzik itt az ebédet - mindegyiknek előírás szerint. A majd szeptember elsejétől érvénybe lépő rendelet előírja az ételekbe kerülő só, cukor, bors és egyéb fűszerek csökkentését. Attól függetlenül, hogy ez a szakmában nem okoz meglepetést, kihívás elé állítja az élelmezéssel foglalkozó szakembereket.
Nagyon pontos és precíz, számítógépes étlaptervezéssel érik el azt, hogy minden étel a megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat az összetevőket, amire a szervezetnek szüksége van. Mindezt úgy kell összehozni, hogy az ízvilág is elnyerje a fiatalok tetszését. Lazaridisz Szokrátisz konyhavezető saját maga győződik meg arról, hogy az elkészült étel milyen ízű. A konyhavezető fontos feladatnak érzi a szülők, pedagógusok részéről azt a támogatást, hogy legyenek nyitottak az új rendeletre és biztassák a gyerekeket arra, hogy kóstolják meg az új dolgokat és szeressék meg az egészséges ételeket.
Keszthelyi Televízió - Tüskés Balázs