+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sokat ártott a csapadék és a szél
2019. május 24. péntek 14:48 - Keszthely
Sokat ártott a csapadék és a szél
Az elmúlt hetek időjárása sok kárt tett a földeken,gyümölcsösökben. A viharos szél,a sok eső a Dunántúlon ugyan kevesebb kárt okozott, de így is akad bőven tennivalójuk a gazdáknak. Ugyanis nagyobb gondot kell fordítani a növények védelmére. Előreláthatólag a viharok miatt a szokottnál kevesebb lesz a termés, de a minőséggel nincs baj .

A Georgikon Kar gyümölcsösében Kocsisné Molnár Gitta a barackfán egy barackfán mutatta be ,hogy a szélsőséges,tavaszi időjárás ellenére jó termés várható Keszthelyen és környékén. Az őszi és kajszibarackfák virágzásakor jó idő volt ami  a kötődésnek kedvezett.  Sok a növekvő gyümölcs a fákon. A meggy, szilva és a cseresznye esetében ez már nem mondható el.

"Bejött ez a csapadékos meg a viharos idő .Itt azért nagyon sok gyümölcsöt levert pl. a kajszi esetében is. Kicsit megtépázta a fákat,ill. azért lehet,hogy nagy problémát okozott országosan, hogy fagyok is voltak. Itt nálunk a térségben nem,de azért nagyon sok helyen kajszinál kellett védekezni.  Nagyon sokan füstölték, égették ezeket a parafin gyertyás égetőket amivel a fagyvédelmet csinálták. Van ahol 40-50%-os kár is van."-mondta Dr. Kocsisné Dr. Molnár Gitta egyetemi docens.

A víz mindenképpen jól jött a mezőgazdaságban, a napsütésre a  fejlődő gyümölcsök gyors növekedéssel reagálnak mondja a szakember, de a csapadék mennyisége  növényvédelmi problémákat okoz. A kórokozókra nagyon oda kell figyelni!Minden növénykultúrát időben permetezni kell a betegségek ellen. Esőzést követően már egy-két nap után is látható a leveleken a változás.  Sajnos olyan betegségek is vannak amik a fa pusztulásához  vezetnek.

"Körténél ugye a tűzelhalással mindig küzdünk, az idén is kedvező volt az időjárása tűzelhalásnak ill. kajszinál is, hát nem mondom,hogy új betegség mert ismerjük,régebb óta de most többet foglakozunk már a fitoplazmás betegséggel. Kicsit hasonló tüneteiben,kicsit lehervad a végén teljesen tönkremegy a kajszi  s aztán teljesen kihal. Sajnos nem tudunk ellene védekezni."- adott tájékoztatást a szakember.

Egy keszthelyi családi ház kertje is ahol fiatal és több éves gyümölcsfák állnak, jól szemlélteti az elmúlt napok időjárásának nyomai  A cseresznyefán  kevés a gyümölcs, az is gyorsan rothad vagy megreped a sok víztől. A barackfán több a termés, csak bízni lehet abban,hogy  a következő hetekben  a viharos szél  a nagy mennyiségű esőzés elkerüli a térséget s marad elegendő gyümölcs a kiskertekben a gazdaságokban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus