Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fagykár, belvíz
2017. feb. 10. péntek | Keszthely
Fagykár, belvíz
Az elmúlt tíz év legerősebb tele az idei. Főleg a gyümölcsösökben és a szántóföldi növények körében okozott károkat eddig a fagy. Az elmúlt hetek hideg időjárása próbára tette a termőrügyeket és a szántóföldi kultúrákban is veszteségeket okozhatott. A keszthelyi Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft.-nél is megkezdődött a károk felmérése. Eddig úgy tűnik, a fagy elhanyagolható mértékű kárt okozott, most inkább a belvíz okoz problémát.

Így néz ki a rozs levele, ami a hideg miatt fagyott el. Szerencsére nem ez a jellemző a földeken, legalábbis a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. területein. A csaknem hétszáz hektár nagyságú szántón már felmérték a károkat, de szerencsére nem okozott problémát eddig a tél. A folyamatos hideget általában jól tűrik ezek a növények, inkább a hőingás az ellenség. Az éjszakai fagyot követő nappali felmelegedés következtében fellépő talajmozgás eltépi a levelet a gyökértől, ez most nem következett be. Zsittnyán Tamás, a Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: még nincs vége a télnek, így a fagykárveszély nem múlt el.

"Én úgy gondolom, hogy még várni kell azzal, hogy 100 %-os biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy a növények hogyan vészelték át ezt a hideg periódust. Látszanak fagykárok az agrárszektorban. Nagyon féltjük a repcéket, főleg a későbbi, gyengén kelt állományokat, illetve őszi kalászosokat." - nyilatkozta Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szántók jelentősebb részén az olvadás, a csapadék okoz most inkább problémát. Annak ellenére, hogy a fagykár ellen védő vastagabb hótakaró idén is hiányzott eddig, a belvíz így is gondot jelent.

Zsittnyán Tamás elmondta még: "Rendkívül nagy belvizünk van. Mi magasabb területen vagyunk, tehát a szántóterületeinken nem úgy jelentkezik, mint mondjuk az Alföldön vagy Zala megye mélyebb fekvésű részein. Berekterületünkben gyakorlatilag 100 %-os vízborítottságról beszélhetünk." 

Ezen a területen is nagy felületen állt meg a víz. Nem tud elszivárogni, mivel a talajréteg továbbra is fagyos és nem engedi át a felszínen megolvadt havat és jeget, illetve a csapadékot. Az országban jelenleg több, mint harmincnyolcezer hektár van víz alatt. Zala megyében és Keszthelyen jobb a helyzet.

"A keszthelyi területen is a Zala jobb parti szakaszán, illetve a keszthely-hévízi védelmi szakaszon és a Zala bal parti szakaszán a Szombathelyi Vízügyi Igazgatóság emberei első fokú védelmi készültséget rendeltek el. A pécsi vízügyhöz tartozik a balatonlellei belvízvédelmi szakasz, itt is első fokú védelmi készültség van elrendelve." - tájékoztatott Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A legtöbb helyen magasabb, másodfokú készültség van elrendelve a várhatóan tovább romló belvízhelyzet miatt. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2018. ápr. 13. péntek 10:49 | Bókaháza
A gazdálkodók tavaly ilyenkor már napraforgót vetettek, két-három hét csúszásban vannak.
| 2018. feb. 12. hétfő 17:37 | Zalavár
Legelőt és rétet borít belvíz, a vízügy szivattyúi folyamatosan dolgoznak.
| 2014. máj. 15. csütörtök 06:56 | Kis-Balaton, Sármellék
Több mint százezer köbméter belvizet emeltek át hétfőtől a Kis-Balatoni Belvízvédelmi Rendszeren.
| 2014. feb. 24. hétfő 11:15 | Sármellék-Zalavár
A Kis-Balaton térségében, és a Zala folyó mindkét partján csütörtök óta harmadfokú készültség.
| 2021. szep. 16. csütörtök 16:54 | Zalaszántó
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.