+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szobrot avattak Futó Elemér tiszteletére
2019. április 29. hétfő 16:25 - Balatonszentgyörgy
Szobrot avattak Futó Elemér tiszteletére
Futó Elemér tiszteletére avattak szobrot múlt héten Balatonszentgyörgyön. A berek őrzőjének sokat köszönhet a térség, hiszen nevéhez számtalan természetvédelmi fejlesztés fűződik. A Kis-Balaton állat- és növényvilágának megismertetésében is nagy szerepe volt. Az őt ábrázoló alkotást Turi Török Tibor szépmíves készítette.

Futó Elemér a Kis-Balaton őre, a térség Matula bácsija. A természetvédelmi felügyelő 32 évig volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa. Tiszteletére szobrot állítottak a Balatonszentgyörgy határában lévő csárdánál. Az eseményen részt vett Dr. Kopek Annamária is, akivel 1981-ben kezdték meg a közös munkát. Mint elmondta, Futó Elemér nevéhez számtalan fejlesztés fűződik.

„Ő segítségével sikerült az egykori természetvédelmi területből tájvédelmi körzetet készíteni, ami már egy jóval nagyobb terület volt. Amikor elindult a Kis-Balaton egyes-kettes tározónak a kialakítása, ő aktív részese volt.”

Az osztályvezető hozzátette, Futó Elemér élen járt a természetvédelmi értékek bemutatásában, többek köszönhetik neki, hogy megismerkedhettek a térség állataival, növényeivel is.

A rendezvényen részt vettek a helyi Dobó István Általános Iskola diákjai is, akik a természetvédelmi őr Berekjárás című önéletrajzi visszaemlékezéseiből olvastak fel, majd Bencze Beáta igazgatónő méltatta Futó Elemér munkásságát. Az eseményre meghívást kapott a természetvédelmi felügyelő családja is.

„Én nagyon boldog voltam, amikor megkérdezték, hogy megengedjük-e a család. Rettenetesen boldog voltam.” - mondta el Futó Elemérné.

A szobrot Turi Török Tibor szépmíves álmodta meg és készítette a Gulya Csárda előtti parkba. Az épület megvalósítása ugyanis Futó Elemér nevéhez fűződik. Az esemény megszervezését a Balatonszentgyörgy Szeretlek Egyesület vállalta magára.

„Minket a Gulya Csárda vezetősége keresett meg, hogy egy ünnepélyes keretek között szeretnék ezt a rendezvényt lebonyolítani, ezt a szobrot ugye egy megfelelő keretbe helyezni és átadni, és akkor egy hónapja vagy másfél hónapja úgy döntöttünk, hogy akkor egybekötjük egy természetvédelmi versennyel, ami a mai napon itt az iskolában zajlott.” - ismertette Országh Béla.

Az ünnepély zárásaként fellépett a Kis-Balaton Néptáncegyüttes, akik Ördöngösfüzesi táncokat adtak elő.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó