+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szobrot avattak Futó Elemér tiszteletére
2019. április 29. hétfő 16:25 - Balatonszentgyörgy
Szobrot avattak Futó Elemér tiszteletére
Futó Elemér tiszteletére avattak szobrot múlt héten Balatonszentgyörgyön. A berek őrzőjének sokat köszönhet a térség, hiszen nevéhez számtalan természetvédelmi fejlesztés fűződik. A Kis-Balaton állat- és növényvilágának megismertetésében is nagy szerepe volt. Az őt ábrázoló alkotást Turi Török Tibor szépmíves készítette.

Futó Elemér a Kis-Balaton őre, a térség Matula bácsija. A természetvédelmi felügyelő 32 évig volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa. Tiszteletére szobrot állítottak a Balatonszentgyörgy határában lévő csárdánál. Az eseményen részt vett Dr. Kopek Annamária is, akivel 1981-ben kezdték meg a közös munkát. Mint elmondta, Futó Elemér nevéhez számtalan fejlesztés fűződik.

„Ő segítségével sikerült az egykori természetvédelmi területből tájvédelmi körzetet készíteni, ami már egy jóval nagyobb terület volt. Amikor elindult a Kis-Balaton egyes-kettes tározónak a kialakítása, ő aktív részese volt.”

Az osztályvezető hozzátette, Futó Elemér élen járt a természetvédelmi értékek bemutatásában, többek köszönhetik neki, hogy megismerkedhettek a térség állataival, növényeivel is.

A rendezvényen részt vettek a helyi Dobó István Általános Iskola diákjai is, akik a természetvédelmi őr Berekjárás című önéletrajzi visszaemlékezéseiből olvastak fel, majd Bencze Beáta igazgatónő méltatta Futó Elemér munkásságát. Az eseményre meghívást kapott a természetvédelmi felügyelő családja is.

„Én nagyon boldog voltam, amikor megkérdezték, hogy megengedjük-e a család. Rettenetesen boldog voltam.” - mondta el Futó Elemérné.

A szobrot Turi Török Tibor szépmíves álmodta meg és készítette a Gulya Csárda előtti parkba. Az épület megvalósítása ugyanis Futó Elemér nevéhez fűződik. Az esemény megszervezését a Balatonszentgyörgy Szeretlek Egyesület vállalta magára.

„Minket a Gulya Csárda vezetősége keresett meg, hogy egy ünnepélyes keretek között szeretnék ezt a rendezvényt lebonyolítani, ezt a szobrot ugye egy megfelelő keretbe helyezni és átadni, és akkor egy hónapja vagy másfél hónapja úgy döntöttünk, hogy akkor egybekötjük egy természetvédelmi versennyel, ami a mai napon itt az iskolában zajlott.” - ismertette Országh Béla.

Az ünnepély zárásaként fellépett a Kis-Balaton Néptáncegyüttes, akik Ördöngösfüzesi táncokat adtak elő.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó