+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták az új kilátót Fenékpusztán
2019. április 3. szerda 18:13 - Keszthely-Fenékpuszta
Átadták az új kilátót Fenékpusztán
Felavatták a Fenékpusztai Madárgyűrűző- és Madármentő Állomás új kilátóját. A faszerkezetű építményt egy magánszemély 1,5 millió forintos felajánlásából tudták felépíteni. A magaslati pont rálátást biztosít a Balatonra, a tanúhegyek és a Fonyódi-hegy is látható róla. A szombati rendezvényen elhangzott, hogy az ide látogató turisták mellett a szakmai munkát is nagyban segíti a kilátó.

3x3 méter alapterületű és 6 méter magas az új kilátó. A korábban ugyanitt álló csonka gúla alakú építmény 10 évig bírta a természet megpróbáltatásait. Egy budapesti magánszemély felajánlásának köszönhető a beruházás. Papp István a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselőivel vágta át a nemzeti színű szalagot.  

Darázsi Zsolt, a keszthelyi csoport titkára:  „Elkészítettük a költségvetést, megnéztük, hogy milyen anyagokat lehet beszerezni és amikor ez összeállt, ő akkor ezt jóváhagyta és folyamatosan fizetett ki, ahogyan jöttek a számlák. Neki köszönhetjük, hogy ez megvalósult.”  

A kilátó rálátást biztosít a Balatonra. Évente akár 10 ezer látogató is felkeresi az állomást. A turisztika mellett szakmai jelentősége is van az építménynek. A madármegfigyelések- és számlálások során nagy segítség a magaslati pont a szakembereknek.A rendezvényen a Madártani és Természetvédelmi Egyesület alelnöke, Bukor Zoltán elismerően szólt az itteni munkáról: „A madártani egyesület főleg az utóbbi években alapvetően a népszerűsítésre és az emberek tájékoztatására helyezi a hangsúlyt. Ilyen szempontból Fenékpuszta az egy emblematikus hely. Nagyon régóta megvan, ismerik az emberek, sokan jártak ide. Gyakorlatilag most már oda jutottunk, hogy amióta Fenékpuszta megalakult, most már azok az emberek a gyerekeiket hozzák vissza ide Fenékpusztára.”  

Az avatás alkalmából több gyógyult madarat is szabadon engedtek. A meggyűrűzött gólya tavaly novemberben legyengültség miatt került ide Zalakomárból. Egy másik társával együtt engedték vissza a természetbe. Ezt az egerészölyvet egy autó gázolta el. Az állomás munkájának köszönhetően őt is gyógyultan engedték szabadon. 2001 óta a gyűrűzés mellett madármentést is végeznek Fenékpusztán. Évente 400-450 madár kerül ide, többségük fiókakorban.

„Az ide bekerült madarakat, hogyha számszerűsíteni akarjuk, a fiókáknál szerintem olyan 70-75 százalékát el tudjuk engedni. A nagyobb, kifejlett madaraknál pedig a sérülés típusától függ, de ott is olyan 30-40 százalékról tudok beszélni” - nyilatkozta Benke Szabolcs, a zalai csoport titkára. 

A gázolás és áramütés a leggyakoribb sérülés az ide kerülő madaraknál. Most két meglőtt madár; egy vércse és egy bagoly is az állomáson gyógyul. Benke Szabolcstól megtudtuk, hogy a környéken nem jellemzőek a madármérgezések, az utóbbi időben szerencsére nem találkoztak ilyen estekkel.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus