+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a viharjelzés
2019. április 1. hétfő 13:28 - Keszthely
Megkezdődött a viharjelzés
Elindult a balatoni viharjelzés. Április 1-től egészen október végéig üzemelteti a jelzőrendszert a hazai vizeken a katasztrófavédelem. Jelenleg 31 stabil és 15 mobilállomás figyelmezteti a fürdőzőket és vízi sportolókat a magyar tengeren. A nyár végéiig azonban újabb állomásokat is létesítenek, Keszthely térségében két új jelzőpont létesül.

A viharjelző szezon első napján, április elsején délelőtt Keszthelynél elsőfokú viharjelzés volt. Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép ez a figyelmeztetés.

A percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés idején a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. Fürdésnek minősül például a játékcsónak és a vízibicikli is.Abban az esetben, ha a szél erőssége eléri, vagy meghaladja a 60 kilométer/órát, életbe lép a másodfokú viharjelzés, ilyenkor a viharjelzőlámpák percenként kilencvenszer villannak fel. Ebben az időszakban tilos úszni, fürdőzni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

Hazai nagy tavainkon a viharjelző rendszereket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság üzemelteti. A Balaton mellett a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon április 1 és október 31. között működnek a berendezések.

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője:   „A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül több mint 30 stabil fényjelző viharjelző, valamint a kiemelt strandokon 15 mobil tájékoztató fényjelző is végzi. A Balatont három nagyobb medencére osztották, így lehetővé vált, hogy eltérő, ezáltal pontosabb viharjelzést is kapjanak a fürdőzők és a vízen közlekedők. A Keszthelyi-medencében - itt a Balaton nyugati részét kell érteni - 8 viharjelző stabil állomás van.”

A katasztrófavédelem idén fejleszti rendszerét. Keszthely-Fenékpusztánál egy új stabil állomást, illetve a Keszthelyi-öbölben pedig egy vízközepi állomást létesítnek. A Balaton fejlesztési projekt a nyár végéig fog befejeződni. A tó körül összesen nyolc új viharjelző állomást létesítenek, modernizálják a már működőeket és ötven új eszközzel erősítik a régió katasztrófavédelmi egységeinek mentési képességét A beruházás a Széchenyi 2020 program támogatásával, egymilliárd forintból valósul meg.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó