+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a viharjelzés
2019. április 1. hétfő 13:28 - Keszthely
Megkezdődött a viharjelzés
Elindult a balatoni viharjelzés. Április 1-től egészen október végéig üzemelteti a jelzőrendszert a hazai vizeken a katasztrófavédelem. Jelenleg 31 stabil és 15 mobilállomás figyelmezteti a fürdőzőket és vízi sportolókat a magyar tengeren. A nyár végéiig azonban újabb állomásokat is létesítenek, Keszthely térségében két új jelzőpont létesül.

A viharjelző szezon első napján, április elsején délelőtt Keszthelynél elsőfokú viharjelzés volt. Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép ez a figyelmeztetés.

A percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés idején a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. Fürdésnek minősül például a játékcsónak és a vízibicikli is.Abban az esetben, ha a szél erőssége eléri, vagy meghaladja a 60 kilométer/órát, életbe lép a másodfokú viharjelzés, ilyenkor a viharjelzőlámpák percenként kilencvenszer villannak fel. Ebben az időszakban tilos úszni, fürdőzni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

Hazai nagy tavainkon a viharjelző rendszereket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság üzemelteti. A Balaton mellett a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon április 1 és október 31. között működnek a berendezések.

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője:   „A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül több mint 30 stabil fényjelző viharjelző, valamint a kiemelt strandokon 15 mobil tájékoztató fényjelző is végzi. A Balatont három nagyobb medencére osztották, így lehetővé vált, hogy eltérő, ezáltal pontosabb viharjelzést is kapjanak a fürdőzők és a vízen közlekedők. A Keszthelyi-medencében - itt a Balaton nyugati részét kell érteni - 8 viharjelző stabil állomás van.”

A katasztrófavédelem idén fejleszti rendszerét. Keszthely-Fenékpusztánál egy új stabil állomást, illetve a Keszthelyi-öbölben pedig egy vízközepi állomást létesítnek. A Balaton fejlesztési projekt a nyár végéig fog befejeződni. A tó körül összesen nyolc új viharjelző állomást létesítenek, modernizálják a már működőeket és ötven új eszközzel erősítik a régió katasztrófavédelmi egységeinek mentési képességét A beruházás a Széchenyi 2020 program támogatásával, egymilliárd forintból valósul meg.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó