+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Eucharisztikus Kongresszusra emlékeznek kiállítással
2019. március 6. szerda 19:46 - Keszthely
Eucharisztikus Kongresszusra emlékeznek kiállítással
A Veszprémi Szalézium Érsekségi Turisztikai Központ elhozta Keszthelyre azt a kiállítást amit a 80 éve megrendezett Budapesti Eucharisztikus Kongresszus emlékére állítottak össze. A tárlat anyaga korhű fotókkal, dokumentumokkal tükrözi az 1881 óta rendszeresen megrendezett nemzetközi egyhetes programokat. A Kis Szent Teréz-Bazilikában látható kiállítást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg.

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek az 1938-as budapesti Eucharisztikus világkongresszus eseményeiről beszélt Keszthelyen azon a kiállítás megnyitón amit a két év múlva megrendezésre kerülő kongresszus előkészületeiben emlékként rendeztek meg . A 2016-ban megtartott Fülöp -szigeteki  Cebuban megtartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson jelentette b e Ferenc pápa,hogy  a következő kongresszus rendezési jogát Budapest kapta meg. Az egyhetes kongresszus programjai többnyire a fővárosban zajlanak majd.

"Jövő szeptemberben lesz majd egy nagy első áldozás. Arra fogom én is kérni a pap testvéreket,hogy az első áldozós gyerekeket ne áldoztassák meg korábban,tavasszal vagy nyár elején  ahogy szokták,hanem hozzák majd fel Budapestre, s ott majd egy több ezres gyermeksereg fog majd együtt első áldozni. Ez nem csak látványos dolog,hanem én azt gondolom,hogy a gyermekeknek is nagy élmény lesz."- mondta a megnyitón Márfi Gyula érsek.

A világméretű rendezvény első budapesti állomását idéző tárlat  mindenki számos olyan anyagot tartalmaz  ami lelki megújulást is hordoz látnivalóiban. A Veszprémi főegyházmegye fontosnak tartja,hogy mindenki számára elérhető legyen  a múltidéző összeállítás.

"Nem csak a fiatalok,hanem az idősek is vissza tudjanak nézni arra az időszakra,hogy milyen volt a két világháború között Magyarország,milyen volt a két világháború között az élet. Micsoda tömegek voltak az Eucharisztikus kongresszuson és lehet,hogy ma már nincsenek akkora tömegek mint régen. Ez biztos, de fontos az,hogy mi is felizzítsuk azt a hitet önmagunkban amit őseinktől kaptunk akár a nagyszüleinktől,akár a szüleinktől."- adott tájékoztatást Tóth Tamás káplán.

A kiállított tablók jól mutatják, hogyan öltöztek régen a papok, hogyan ünnepelt Budapest 1938-ban. Szinte megelevenedik az akkori érzésvilág. Az az év Szent István éve is volt, duplán ünnepeltek hazánkban. A kiállítás első napján volt olyan tárlat látogató akinek tárgyi emlékei is vannak a 80 éves eseményről.

"Ez az 1928-as kongresszusnak volt a jelvénye,ezt otthon szüleimnél, több féle album meg van kis képecskék meg vannak,kis kőlapon is rajta van ez a jelvény,úgy,hogy ők biztosan fent jártak a családdal."- mutatta büszkén jelvényét Somogyi Ágnes.

A keresztény életünk forrására felhívó  2020-as eseményre  négy éves előkészülettel kerül sor. Addig is számos rendezvénnyel, imádsággal és kiállítással szemléltetik a világesemény fontosságát. Keszthelyen a kiállítás június 10-ig látogatható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus