Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Több, mint hetven gyermek vett részt az elsőáldozáson
2023. máj. 2. kedd | Keszthely
Több, mint hetven gyermek vett részt az elsőáldozáson
Vasárnap a szokásos szentmise részeként zajlott az elsőáldozás Keszthelyen, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. A ceremónián azok a megkeresztelt gyermekek vettek részt, akik a hittanórákon felkészültek erre és rendszeresen részt vettek az egyházközség istentiszteletein.

Több, mint hetven, Keszthelyen tanuló gyermek vett részt az elsőáldozáson. A szentség felvétele előtti időszakban hosszasan készültek az ünnepi alkalomra. Az elsőáldozásra gyermekkorban kerül sor, hat-tíz éves koruk táján. A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban is ilyen korosztály várta az elsőáldozást. "Az elsőáldozás nekem azért fontos, mert mi katolikus családok vagyunk, és hiszünk Istenben. Nekünk ez nagyon fontos, hogy ez nekünk meglegyen, meg mi először vehetjük magunkhoz Jézus igazi testét" - így vélekedett Hertelendy Zoltán Antal.

A templomban a gyermekek szülei, hozzátartozói is részt vettek a szertartáson. Nekik is nagyon fontos esemény és fordulópont az elsőáldozás - mint például később a bérmálás, vagy a házasság. Hardi Gábor ezt így látja: "Ez az első olyan komoly egyházi próbatétel, találkozás Istennel, amikor már ő saját maga készül fel erre, és nem a szülők vállalják a keresztségben a fogadalmat, hogy az egyháznak a tanítása szerint biztos útján vezetjük a gyermeket. Az első találkozási lehetőség, ahol ő maga személyesen megtapasztalja Krisztusnak a jelenlétét."

Az egyház tanítása szerint az elsőáldozó Jézus szent testét fogadja be magába. Ez a találkozás Krisztussal elsősorban azért jelentős, mert a hit első alapjait kapja meg ekkor; az imádságot és az eukarisztiát, amely átváltoztatott kovásztalan kenyér. Így az elsőáldozó megkülönbözteti az otthoni kenyeret a szentmisén kapott kenyértől, amit a pap ad neki az elsőáldozás alkalmával. "Az elsőáldozás az az első nagy lelki élménye a gyermeknek, hogy az imádságos megtapasztalás után Isten van. Most az eucharisztiát, a szentestet és a szent vért két szín alatt magához veszi, azaz Jézussal találkozik. Miért áldozik? Azért áldozik, hogy egész lelkének és testének tápláléka legyen Krisztus titokzatos teste, és így ezt a szent testet ő most magához veszi" - tudtuk meg Tál Zoltántól, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosától.

A szertartás azért a szentmise része, mivel a kenyeret és a bort ekkor változtatják át. Így a gyermekek a szentmise ünneplő részesei, bekapcsolódva az imádságokba és az énekekbe.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 |
A Kármelita Bazilikában az égi és földi édesanyákat is köszöntötték, illetve elsőáldozást tartottak.
| 2020. szep. 22. kedd 19:02 | Keszthely
Szeptember 20-án tartották az elsőáldozást a Ranolder iskola tanulóinak.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
hagyományos anyák napi hangversenyt tartottak a Fő téri templomban, egy beteg kislány javára gyűjtöttek.
| 2023. dec. 5. kedd 19:04 | Zalavár
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:32 | Keszthely
Szent Erzsébetről és az Árpád-házi szentekről emlékezett meg a KÉSZ helyi csoportja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.