Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Rendkívül sok hívő tette meg a városi keresztutat
2023. ápr. 3. hétfő | Keszthely
Rendkívül sok hívő tette meg a városi keresztutat
Óriási érdeklődés mellett, nagyon sok hívő részvételével zajlott a városi keresztút Keszthelyen. Idén a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban megtartott szentmise után az épület előtti térről indultak útnak, Jézus Golgotára vezető útjának állomásait megidézve.

A keresztút bejárását megelőzően a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét, Mezei András és Tál Zoltán plébánosok segédletével.

Az érsek vezetésével indult útjára a több száz fős tömeg a sétálóutcán át a Kis Szent Teréz Bazilikáig. A hívőket az időközben eleredő eső sem zavarta meg. Rozner Károlyné így fogalmazott: "Én tartom a vallásomat, keresztény vagyok, fontosnak tartom... meg az unokámat is elhoztam, mert ő iskolába járt, a Ranolderbe és együtt jöttünk."

A keresztút során a hívők meg-megállva idézték fel azt az utat, melyen Jézus a kereszttel kiment a Golgotára. Udvardy György úgy fogalmazott: “Jézus keresztútja az embernek a megváltást jelenti, mert a halálba vezet és onnan a feltámadásba”. Majd így folytatta: "Jézus keresztútját amikor járjuk - a bibliai állomásokat -, akkor életünknek az eseményeit fedezzük fel ebben. Erőt merítünk Jézus szeretetéből, helytállásából, atya iránti bizalmából, és ez az, ami bennünk újjáéleszti a reményt, újjáéleszti a jövő utáni vágyat. Újból erőt ad ahhoz, hogy küzdjünk a jóért; és higgyük el, hogy Isten segítségével le tudjuk győzni a rosszat."

A keresztúti áhitat egyidős időszámításunkkal, egy ferences hagyományon alapul. Keszthelyen második alkalommal szervezték meg a tizennégy stáció ilyenformán való megjárását. "Hálás vagyok, hogy ennyi embernek fontos Krisztus. Hálás vagyok azért, hogy ennyi ember szeretné követni Krisztust a keresztúton. Hálás vagyok azért, hogy ennyi ember itt van együtt és imádkozik. Krisztus összeköt minket, és ez nagyon nagy öröm számomra, hogy ilyen közösséghez tartozhatok; ilyen nagy közösségben ünnepeljük Krisztus szenvedését" - mondta Németh Kristóf kántor, a keresztút szervezője.

A szervező meggyőződése szerint az út segít abban, hogy a mindennapi nehézségek - mivel Krisztus szenvedéseihez hasonlók - könnyebben elviselhetők legyenek. A szenvedéstörténetet egy körülbelül másfél km-es úton mutatták be. A keresztény hagyomány szerint Jézus a Praetoriumtól a Golgotáig ekkora utat tett meg annak idején a kereszttel.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 25. hétfő 19:15 | Keszthely
Az idén is nagyon sok zarándok vett részt a két keszthelyi plébánia által szervezett városi keresztúton.
| 2023. ápr. 7. péntek 13:48 | Keszthely
A keresztények ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról.
| 2022. júl. 11. hétfő 16:30 | Hévíz
Az egregyi városrész közel 10 éve tartó rehabilitációjának fontos mérföldköve a fejlesztés.
| 2022. ápr. 15. péntek 16:51 | Keszthely
Keresztutat jártak a hívek Nagypénteken a Kármelita Bazilikában,
| 2022. ápr. 11. hétfő 18:09 | Keszthely
A béke fontosságára hívták fel a figyelmet Keszthelyen, a pénteken megtartott “Városi keresztúton”.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.