Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Krisztus szenvedéseire emlékeztek
2024. már. 25. hétfő | Keszthely
Krisztus szenvedéseire emlékeztek
Az idén is megszervezte Keszthely két katolikus plébániája a városi keresztutat. A hívek a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomtól vonultak a Kármelita Bazilikáig, felidézve közben Jézus kínszenvedését. Az eseményre a református és az evangélikus egyházi vezetők is meghívást kaptak.

A Fő téri Templom előtt Dr. Udvardy György veszprémi érsek köszöntötte az egybegyűlteket. A keresztút közös imával vette kezdetét.                                  

A papság és a hívek énekszóval vonultak az első állomáshoz, a Szentháromság szoborhoz. Minden állomásnál hitvallást tett egy zarándok. Az eseményen a Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is részt vettek.     

„Számunkra itt a Premontrei iskolában ez egy nagyon fontos rendezvény. Éves szinten mindig nagyon várjuk, hogy újra és újra részt vehessünk rajta, mert tényleg csapatépítő jelleggel is nagyon fontos szerepet játszik, illetve a keresztény életben is ez egy nagyon fontos állomása a keresztény évnek.” - mondta Nyers Romina, a Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium tanulója.

A keresztúton arra a 1,5 kilométeres útszakaszra emlékeznek, amelyen Krisztus végigment a Praetoriumtól a Golgotára. Az egyházi esemény ájtatosságának a ferences rend volt a legbuzgóbb terjesztője. Ahhoz, hogy a keresztút érvényes legyen, minden állomáson lennie kell egy fakeresztnek. Keszthelyen már évek óta a két plébánia közösen szervezi meg a városi keresztutat, ahová a környező településekről is érkeznek zarándokok.

„Nagyböjti időszak arra szólít fel mindannyiunkat, hogy legyünk egymás iránt szolidárisak. Mi, a két testvér plébánia, a Fő téri és a Kármel – ezt már korábban elkezdték az elődeim – és tavaly kibővítve, idén még inkább, ez egy figyelemfelkeltés is, hogy Jézus minket a kereszten váltott meg. A keresztben van az üdvösségünk és erőforrásunk.” - emelte ki Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

Az eseményen több civil szervezet, így például a Karitász és a KÉSZ Keszthelyi Csoportja is részt vett. A városi keresztutat az idén is Dr. Udvardy György vezette. A veszprémi érsek arról beszélt, Isten benne van az ember életében, az Ő fia által járja a mi utunkat. Felhívta a figyelmet arra, vegyük észre, hogy a keresztutat a hétköznapi életünk színterein járjuk.

„Az is nagyon beszédes, hogy azokon a tereken, utcákon járjuk a keresztutat, ahol a mindennapi tevékenységünket végezzük: munkába járás, iskolába járás, orvoshoz vagy éppen a pihenésnek a szórakozásnak a tereiben veszünk részt. Itt jelenik meg Jézus Krisztusnak a keresztútja. Az azt is jelenti, hogy meg akarja szentelni az életünket, és ez nagyon nagy ajándék.” - tájékoztatott Dr. Udvardy György veszprémi érsek.

A hívek végigvonultak a sétálóutcán, ahol több állomást is kijelöltek a szervezők. Az állomások között énekekkel dicsőítették az Urat.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

| 2023. ápr. 7. péntek 13:48 | Keszthely
A keresztények ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról.
| 2023. ápr. 3. hétfő 18:15 | Keszthely
Óriási érdeklődés mellett, nagyon sok hívő részvételével zajlott a városi keresztút Keszthelyen.
| 2022. júl. 11. hétfő 16:30 | Hévíz
Az egregyi városrész közel 10 éve tartó rehabilitációjának fontos mérföldköve a fejlesztés.
| 2022. ápr. 15. péntek 16:51 | Keszthely
Keresztutat jártak a hívek Nagypénteken a Kármelita Bazilikában,
| 2022. ápr. 11. hétfő 18:09 | Keszthely
A béke fontosságára hívták fel a figyelmet Keszthelyen, a pénteken megtartott “Városi keresztúton”.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.