Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Jeruzsálem, a világ közepe
2024. feb. 23. péntek | Keszthely
Jeruzsálem, a világ közepe
“Régészeti felfedezések bibliai tájakon” címmel indult útjára egy új sorozat a Balaton Színházban. A beszélgetős program során olyan előadásokkal találkozhat az érdeklődő, melyek központi eleme a vallás, a hittörténet. Két hetente, csütörtökönként rendezik meg az új ismeretterjesztőt a színházban - csütörtökön Jeruzsálem ókori történetével ismerkedhettek a résztvevők.

Gürtler Katalin régész saját tapasztalatait beleszőve, képekkel illusztrálva mutatta be Izrael fővárosát az érdeklődőknek. Évekkel ezelőtt az országban végezte munkáját, így bőven gyűjtött élményeket. Napjainkban Jordániában történeti túravezetőként dolgozik, a városba látogatóknak mutat be bibliai helyszíneket. A Zalaegerszegen élő régész hazalátogatott és a környékbeli településeken osztja meg tapasztalatait. Keszthelyen a “Régészeti felfedezések bibliai tájakon” című új beszélgetős programban tett eleget a felkérésnek.

"Aki egyszer elmegy oda, az először is azt látja - mivel a repülő a Tel-avivben Gurionon száll le -, hogy Tel Aviv egy multikulti város, ahol tényleg mindenféle ember él. Bemegy Jeruzsálembe - ma már ugye nagyon jó gyorsvonat, vagy felső vonat visz -, akkor megérkezik egy ilyen időutazásba. Tehát hogyha kimegy a vallásos részbe, ott ugyanúgy élnek az emberek, ahogy a XIX. században élt a zsidóság" - mondta Gürtler Katalin. “Jeruzsálemet látni kell” - tette hozzá. A “Jeruzsálem ókori történetének régészeti emlékei” címet viselő előadás során sok fotót is láthattak a jelenlévők a városról. Ám a képek nem adják vissza azt az élményt, amit a látogató személyesen tapasztalhat meg a helyszínen. A Föld egyik legősibb városát a világ közepének is tartják. Napjainkban Jeruzsálem sajnos az izraeli–palesztin konfliktus egyik kulcspontja, ám ez nem halványítja el a fényes múltat, de a jelent sem.

A bibliai-régészeti sorozat nem csak Jeruzsálemet, hanem a Szentföld összes városát érinti. A vallás oldaláról Gürtler Katalin támogatóra is lelt: az előadásokon Frend László, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze teológiai oldalról világítja meg az elhangzó információkat: "Mi ezt a sorozatot úgy képzeltük el, úgy gondoltuk el Katalinnal, hogy ő hozza a régészeti eredményeket, főleg a XIX. századi felfedezéseket, és én hozzáillesztem: az én részem az lesz, hogy hozzárakom a bibliai hátteret, mind a történeti, mind a személyek bemutatása; mind helyszínekről és akár kultikus helyszínekről beszélek. Ilyen is volt legutóbb is. Ma is például Jeruzsálem kapcsán a templomról, a templom rendeltetéséről fogok beszélni."

Jeruzsálem 750–800 m-es átlagmagasságon fekszik a Földközi-tenger és a Holt-tenger közötti hegyvidéken. Az óváros régi és új kultúrák találkozópontja: zsidó, keresztény, örmény és muszlim negyedek vannak itt. A világ egyik vallási és spirituális fővárosának is tartják.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Az idei évben is nagy érdeklődés kísérte a gyenesdiási Újszövetség maratont.
| 2023. már. 28. kedd 17:05 | Gyenesdiás
A 22 és fél órás Biblia felolvasást hetedik éve rendezték meg a településen.
| 2022. már. 21. hétfő 19:04 | Gyenesdiás
Hatodik alkalommal rendezték meg Gyenesdiáson a Bibliaolvasó maratont.
| 2017. már. 21. kedd 09:56 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal rendezték meg Gyenesdiáson a huszonegy órás Biblia felolvasást.
| 2016. már. 8. kedd 15:48 | Gyenesdiás
A második alkalommal megrendezett nagyböjti alkalmon 21 órán át olvasták folyamatosan a Szent Könyvet.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.