+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kevés a hazai burgonya
2019. február 28. csütörtök 15:29 - Keszthely
Kevés a hazai burgonya
A hazai burgonyaágazat helyzetéről tartottak szakmai fórumot ma Keszthelyen. A programon szó esett a tavalyi burgonyaszezon értékeléséről, az aktualitásokról, a növény betegségeiről és a környezeti tényezők hatásairól is. A burgonyán kívül a gabonafélékről és az olajmagvakról is hallhattak az érdeklődők.

A 2018-as hazai burgonyaszezon meglehetősen rossz volt. A kedvezőtlen időjárás a növénytermesztésben dolgozók számára sok kellemetlenséget okozott, ez alól a burgonyatermesztők sem voltak kivételek. A magyarországi termelés évek óta egyébként sem elengedő a fogyasztás kielégítésére, így folyamatosan szükséges ezt máshonnan, zömében Nyugat-Európából pótolni.  A betakarításkor már észlelték a szakemberek, hogy egy viszonylag jó minőségű, ám nagyon kevés hozamú szezont zártak. A jövőben ezt különböző fejlesztésekkel próbálják kiküszöbölni.   

 „Európai Uniós támogatással tudomásom szerint az öntözésfejlesztés az most egy nagy kiemelt prioritás, tehát mindenkit arra kapacitálnak, hogy akinek lehetősége van, az az öntözés irányába mozduljon el és próbálja meg a felesleges, hiányzó csapadékot pótolni, illetve olyan beruházásokra van lehetőség, amit hogyha a gazdák figyelemmel kísérik a pályázati kiírásokat, akkor sikeresen tudnak pályázni és fejleszteni a gazdaságukat.” - mondta el Kecskés Gábor az Országos Burgonya Szövetség és Termék Tanácsának elnöke.

A Burgonya Ágazati Fórum nagyon fontos találkozópontja az ágazatban dolgozóknak. A Burgonyakutatási Központ programján szó esett többek között a technológiai újításokról, de a piacon megtalálható új fajtákról is kaphattak információt az érdeklődők.

„Természetesen van egy tág szakmai kör, aki rendszeresen kapcsolatban áll a Burgonyakutatási Központtal, hiszen nagyon keresettek a keszthelyi burgonyafajták. Magyarországon ez az egyetlen burgonyakutatási központ, burgonyakutatással foglalkozó kutatóintézet, úgyhogy a burgonyatermelők köre és az ebben az ágazatban érintettek köre is meglehetősen beszűkíthető egy bizonyos körre. de egyébként mindenki számára nyitott a rendezvény.” - ismertette Dr. Tóth Zoltán, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékán helyettese.

A fórumon egyéb terményekről is hallhattak információt a jelenlévők. Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatója előadásában két fókuszpontot emelt ki. Tájékoztatta a közönséget az európai uniós gabonafélék és az olajmagvak idei kilátásairól is.

„Az Európai Unió szójababtermelő. És azzal fognak szembesülni, hogy 2019-ben gyakorlatilag egész évben nyomottak lesznek az árak. Az állattenyésztők számára pedig jó hír, hogy a szójadara ára az viszonylag olcsó lesz, tekintettel arra, hogy azért a mennyiség előáll belőle, Kínában azonban az igények csökkennek. Viszont ennek az egésznek olyan kihatása van a repce piacára, az Európai Unióban egyébként is igen rosszul sikeredett a termés, globális viszonylatban azonban a nem kanadai repcemagra és olajra nagyobb igény állt elő.” - emelte ki az igazgató.

A Burgonya Ágazati Fórum célja volt, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak az ágazatban dolgozók a jelenlegi gazdasági helyzetről. Az érdeklődők megtekinthették a keszthelyi burgonyafajtákat is helyszínen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus