Talpalatnyi hely nem volt a Zalaszántói Gersei Pethő kúria udvarán a hét végi töpörtyű sütő és forralt bor főzőversenyen. Kora délutánra szervezte a helyi Baráti Kör a verseny kezdetét. A nevezett csapatok 5 kg zsírszalonnát kaptak amit szakavatott kezek egyenletes kockára szeltek. Ki kisebbre, ki nagyobbra. Kinél mi a szokás. Mert ahány ház annyi szokás, tartja a mondás .Így van ez a tepertő vagy ahogy Zalában mondják a töpörtyű sütés terén is.
"Megpróbáljuk jól csinálni. Megmondom őszintén mi zsírt teszünk alá, azt olvasztjuk fel először, hogy még véletlenül se kapja oda tűz a szalonnát. Meg megpróbáljuk egyformára szelni, amennyire lehet."- mondta az egyik csapat tagja, Fekete Zoltán.
Az egyik csapatnak a tapasztalt tagja Tapolcáról érkezett. Sok disznóölést megért már. Sok zsírszalonnát ki is sütött. Baranya megyéből származik, ő tájegységükről hozta a receptet.
"Nálunk Mohácson még annak idején bográcsba, lassú tűzön, hogy engedjen föl, hogy legyen neki zsírja. S utána mikor már jól fölengedett, akkor tüzeltük jobban, hogy jól olvadjon ki, hogy az egész szalonnából kisüljön a zsír. A végén mikor rózsaszínesedett a töpörtyű, akkor tejet tettünk bele, hogy a töpörtyű szép piros legyen."- emelte ki Varga Lászlóné.
A jó töpörtyű elkészítéséhez idő kell. Mondták a verseny résztvevői. Semmit nem szabad elkapkodni, mert odaéghet, de túl lassan sem szabad sütni és a vízzel is óvatosan kell bánni mert szétfőhet a szalonna. De hiba nem csúszott egyik csapat sütésébe sem. Mindenki igazi falusi hagyományoknak megfelelően készítette el a finomságot és a téli italt a forralt bort. A zsűri tagjai a sütési, főzési technikákra is kíváncsiak voltak mielőtt értékelték a tizennyolc nevezett csapatot.
"Összetett a szempont rendszerünk. Elsősorban a küllemet nézzük meg, hogy hogyan készül a töpörtyű ill. a forralt bor. Milyen technológiával készül. Legyünk őszinték, ahány féle, annyi típusú lesz. Hát össze kell hasonlítani. Nem lesz könnyű dolga a bizottságnak. Hiszen mindenkinek meg van a saját receptje és mindenkinek a legjobb az övé."- mondta Dr. Szabó Zoltán a zsűri elnöke.
A forralt bor is többféleképpen készült a kis üstökben,bográcsokban. Volt aki csak fűszereket tett bele, de többen gyümölccsel is ízesítették. Tizennyolc csapat, tizennyolcféle recepttel. Kellemes illatok,zene és jó hangulat jellemezte a rendezvényt aminek már hagyománya van Zalaszántón, ahol fontosnak tartják a téli programok megrendezését is.
"Elsősorban azért, hogy közösségek kicsit még közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen több olyan rendezvényünk is van amelyet különböző egyesületek, baráti körök szerveznek amit nagyon köszönünk természetesen és így egymás rendezvényein is részt tudnak venni."- hangsúlyozta Dézsi Attila polgármester.
A harmadik szántói töpörtyű fesztiválon, töpörtyűvel készült ínyencségeket is kóstolhattak a résztvevők. Mindenkinek jutott a jó házi pálinkából és a forralt borból is.
Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió