+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hűségeskü a Rózsakőnél
2018. május 22. kedd 17:39 - Badacsonytomaj
Hűségeskü a Rózsakőnél
A keszthelyiek körében is nagyon népszerű program a badacsonyi eljegyzés. A hegy oldalában található Rózsakőnél minden év pünkösdjén várják a párokat, akik jelképesen örök hűséget esküsznek egymásnak. Idén hat jegyespár vállalkozott a feladatra, hogy mindenki színe előtt felhúzzák egymás ujjára a szalmagyűrűt, kifejezve ezzel egymás iránti hűségüket.

Eljegyzési fogadalmat tettek egymásnak a párok a badacsonyi Rózsakőnél. A kirándulók számára is nagyon népszerű helyszínen hosszú ideje hagyomány, hogy pünkösdkor eljegyzést tartanak, ahol a párok a hagyomány szerint a Balatonnak háttal, a kövön ülve tesznek ígéretet egymásnak. 

„Mi már tavaly is részt vettünk ezen az eseményen, és már akkor is nagyon-nagyon tetszett nekünk. Akkor is szerettük volna már a szerelmünket ilyen módon megpecsételni és megerősíteni. És, hogy ennek még egy nagyobb rúgást adjunk, ma is részt akartunk venni ezen, és úgy tervezzük, hogy a következő években is, amikor csak tudunk, jövünk.” - mondta az egyik résztvevő, Zborovszki Zsolt.

A badacsonyi eljegyzés hagyományát Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor emlékére tartják fenn a településen. A történet szerint a szerelmesek ugyanis itt esküdtek örök hűséget egymásnak. A helyiek szerint a Rózsakő varázserővel is bír. Hogyha ugyanis egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. A program szervezői a pünkösd üzenetét, a természet és a lélek megújulását is szeretnék közvetíteni a rendezvénnyel.

„Badacsonyban már rég óta szokás szerűen Pünkösd napjára esik. Ez kapcsolatban van a természet megújulásával, a felfrissüléssel, újraéledéssel. A fiatalok is a szerelmüket, ha úgy tetszik, ilyenkor megújítják, egymás ujjára húzzák a gyűrűt,a mi a folytonosságnak, az együvé tartozásnak a jelképe. Tehát kicsit a természet körforgásához is csatlakozik, illetve nyilván a tavaszhoz, a zöld üdeséghez, fiatalsághoz.” - tájékoztatott Szabó Csaba, vőfély.

A jegyespárok egy csókkal is megpecsételték egymásnak tett fogadalmukat. A szerelmesekre népviseletbe öltözött lányok szórtak virágszirmokat. A párok a kövön ülve egymás ujjára húzták a szalmagyűrűt kifejezve ezzel egymás iránti hűségüket. Az eljegyzésre idén hat pár vállalkozott, a Rózsakő azonban egész évben népszerű helyszín a szerelmesek számára. 

Regman Karola - Keszthelyi TV    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó