+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Erdélyi juhtúrós puliszka
2014. április 19. szombat 05:17
Erdélyi juhtúrós puliszka
A puliszkát manapság valamilyen rejtélyes oknál fogva polentának hívják az olasz változat után, pedig jól bevált régi erdélyi receptről van szó. Tulajdonképpen a "tejbegríz" sós-kukoricás változatát jelenti.

 Hozzávalók:

- 30 dkg juhtúró
- 18 kanál kukoricadara
- 5 dkg füstölt húsos szalonna
- 6-7 baconszelet
- 1,5 liter víz
- 4 dl tejföl
- 2 csapott kiskanál só
- 1 kis fej hagyma
- olaj

Elkészítés:

Egy fazékban felforraljuk a vizet a sóval és 4 evőkanál olajjal. A túrót villával áttörjük, a szalonnát kis kockákra vágjuk és kevés olajon gyakori kevergetéssel megpirítjuk, majd félretesszük.
Mikor a víz felfőtt, lassanként hozzáadjuk, hozzászórjuk a kukoricadarát, habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Ha mégis összecsomósodna, a robotgép habverővilláival segíthetünk rajta. Miután belekerült az egész dara és simára kevertük, kis lángon 15-20 percig forraljuk, közben szinte állandóan kevergetni kell, különben leég az alja.

Mikor főzzük, a puliszkának nem szabad keménynek lennie. Legyen könnyen kavarható, és mikor már megfőtt, akkor is maradjon lágy, mert úgy lesz igazán finom. Ha úgy érezzük, hogy főzés közben keményedne, egy kis vizet adjunk még hozzá. Az elkészült étel melegen lágy, puha, de másnap, kihűlve szilárdabb lesz.
Egy tűzálló edényt vagy római tálat kiolajozunk, beletesszük a megfőtt puliszka felét, rászórjuk a túró felét, valamint elosztjuk rajta a tejföl felét, majd megszórjuk a pirított szalonnakockákkal. Befedjük a megmaradt puliszkával, rátesszük a megmaradt túrót, tejfölt és a bacon szeleteket. Végül megszórjuk vékony hagymakarikákkal. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a baconszeletek megpirulnak.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás - fotó: FHshop

galéria
 
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus