+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pálinkákról egymás közt
2018. december 7. péntek 14:17 - Keszthely
Pálinkákról egymás közt
Egymás legjobb pálinkáit kóstolhatták meg a résztvevők a 6. pálinkamustrán. A Kisfiúknak Mikulás, nagyfiúknak Szent Miklós című rendezvényen ez úttal nem egy válogatott zsűri, hanem maguk a pálinkafőzők és a pálinkakedvelők mondtak ítéletet a felsorakoztatott nedűkről. A programnak idén a Balatoni Múzeum adott otthont.

Isten áldását kérte a pálinkákra és a pálinkafőzőkre is Varga-Csikász Bence, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia káplánja. Az atya asztalról asztalra járva áldotta meg az italokat, amelyeket a 6. pálinkamustrára hoztak el a résztvevők. A program célja a tapasztalatcsere, a szakmai segítségnyújtás és nem utolsó sorban a barátságok ápolása. A rendezvény résztvevői közül többen már visszatérő vendégek.

„Évről évre eljövünk, hogy szakmailag tapasztalatokat cseréljünk egymással. Az a legfontosabb dolog, mivel így tudunk előre lépni, fejlődni, hogy minden évben jobb terméket állítsunk elő.” - mondta Tóth István, a Galamboki Pálinka Egyesület tagja.

Az idei évben a Balatoni Múzeum adott otthont a pálinkamustrának. Az aulában csapatokra bontva foglaltak helyet a résztvevők, az asztalokra pedig nem csak pálinkák, hanem finom falatok is kerültek. Az este célja egy kötetlen együttlét volt, ahol szakemberek és laikusok beszélgethettek közös szenvedélyükről, a pálinkafőzésről.

„Jó, hogy megkóstolják egymás pálinkáját az emberek, mert ha csak a sajátjukat kóstolják, soha nem tudják meg, hogy milyen a jó pálinka vagy, hogy van több fajta pálinka is. Ez egy jó alkalom arra, hogy egymásét körbekóstolják, és eldönthetik, hogy ők jó úton haladnak vagy van mit javítani még a tevékenységükön.” - tette hozzá Samu István, a Nagyvázsonyi Szeszfőzde vezetője.

Idén az új helyszín mellett egy új bírálati rendszer is várta a résztvevőket. Az elmúlt években egy zsűri döntött arról, hogy kinek milyen pálinkát sikerült főzni az adott évben. A szervezők azonban most úgy döntöttek, hogy ugyan minősítéseket nem osztanak, de maguk a résztvevők ítélhetik meg, hogy kinek milyen nedű került ki ez úttal a kezei közül.

„Úgy gondoltam, hogy mivel mi otthonfőzők vagyunk, a mi pálinkáink elsősorban a magunk számára, illetve barátaink, rokonaink, szeretteink számára készülnek, nekünk az a legfontosabb, hogy nekik hogy ízlik ez a pálinka. Ezért most kvázi ők fogják elbírálni ezt a pálinkát. Vannak itt laikusok, vannak itt kevésbé profik, és őket kell meggyőzni.” - tájékoztatott Komoróczi Lajos, okleveles pálinkász, a program szervezője.

A repertoárból idén sem hiányozhatott a szilva, a barack és a törkölypálinka. Mindezek mellett azonban különlegességek is kerültek az asztalra, mint például a fűszeres pálinka vagy a díszalmából készült ital. A rendezvényre ez úttal is számos településről, többek között Sopronból, Tapolcáról, Nagyvázsonyból és Zalaegerszegről is érkeztek résztvevők.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Vonyarcvashegy köztiszteletben álló tanítónőjét köszöntötték.
 
A gímek násza idején sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye.
 
A keszthelyi oktatási intézményekben nincs hivatalosan megerősített fertőzött.
 
Többek között kiállítás megnyitó, ingyenes tárlatvezetések és pétanque verseny is lesz.
 
Elkezdődött Fenékpuszta első üteme. Tervszerűen halad az építkezés.
 
A Ranolder iskola negyedikesei vetélkedtek egymással a gyermekkönyvtárban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár