Dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója büszkén mondta el: hatalmas siker ez, ugyanis az elmúlt tizenhat évben évente ugyan átlagosan négy fajta kapta meg a Premium Hungaricum minősítést, ám idén ezt mind a keszthelyi Burgonyakutatási Központ hozta el. Tizenhárom fajtával neveztek, emellett még pontosan ugyanennyi, máshonnan származó termés versenyzett a jelölésért. Nyersminőségi, sütési és főzési szempontok szerint, hét ember bírálta a névtelen, sorszámozott fajtákat.
A versenyben részt vevő és különböző helyről származó huszonhat burgonyafajta közül a bírálók négyet találtak arra érdemesnek, hogy a Premium Hungaricum védjegyet használják. A Démon, a Somogyi Kifli, a Katica és a Balatoni rózsa mellett feltüntetett embléma arról tanúskodik, hogy minőséget vásárol, aki ezt a burgonyát vagy a vetőgumóját teszi a kosarába.
Az egyetem Burgonyakutatási Központjában már szedik a növény vetőgumóját. Szeptembertől májusig itt is lehet vásárolni ebből vagy az étkezésre szánt termékből. Ha valaki máshol keresi, a boltokban is megtalálhatja. Mivel a magyar szabályozás szerint nem kötelező a burgonya nevének feltüntetése az üzletekben, ezért nem biztos, hogy ezt a minőségi terméket tudja beszerezni.
Polgár Zsolt elmondta: már az illetékes minisztérium asztalán van az a javaslat, amiben a Terméktanáccsal együtt azt kérik, hogy a jövőben legyen kötelező a név és főzési típus feltüntetése a burgonya mellett.
Keszthelyi Televízió - Tüskés Balázs