A Jordanics Cukrászda kreációit több finomság közül választották és nevezték. A 60 éves cukrászda tulajdonosai szívesen indultak el a Nemtudom szilvával és az Új fagyival a megmérettetésen.
"Minden olyan versenyre nevezünk, amelyben azt látjuk, hogy a fejlődésünket tudjuk kamatoztatni." - magyarázza a nevezés okát Lóth Zoltán tulajdonos, miközben a zsűri szemlézi és kóstolja a fagylaltokat.
Az egyszerűen csak Új fagyi névre keresztelt hűsítő finomság egy lenmagos joghurtos eper fagyi, mely leginkább egy finom reggeli ízeit idézi fel. A Nemtudom szilva képviseli a gyümölcsösebb vonalat. Ez a nyalánkság egy régi magyar szilvafajtából készült.
A nevezőknek feltétel volt, hogy természetes alapanyagokból, meghatározott eljárási módon készítheti a fagyikat, melyeket a zsűri több szempont alapján vizsgál. A grémiumnak idén sem könnyű a dolga, harminc féle fagyit kellet elbírálniuk a Balaton körül.
Lóth Zoltán 2007 óta üzemelteti a Jordanics Cukrászdát. Gyerekkorában maga is itt fagyizott. A hagyományok tiszteletének és az újításoknak a jegyében kreálják feleségével a fagylaltokat. Véleményük szerint egy új íz, vagy kombináció több módon is megszülethet. A csokis málna például a véletlennek köszönhető. A málnás fagyi készítése után és a csokifagyi készítése előtt elfelejtették kimosni a berendezést. Van amikor motorozás, vagy kerékpározás közben pattannak ki Lóth Zoltán fejéből az új ötletek, így lett a tökmagos, vagy a tormás fagylalt.
Az, hogy melyik is lesz a Balaton Fagyija, május első hetében már eldől. A zsűri vasárnap végig járta az összes fagyizót. A győztes finomságot mindenki számára elérhetővé teszik, hiszen a recept nyilvános lesz, így bármelyik fagyizó kínálhatja majd vendégeinek.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV