+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megnyílt a Cseri-Pagony
2015. június 19. péntek 14:23 - Vonyarcvashegy
Megnyílt a Cseri-Pagony
Sokszor hallani a bölcsődékben túljelentkezésről és férőhelyhiányról. Márpedig a három év alatti kicsik elhelyezése az egyik kulcsa annak, hogy a gyermeket nevelő szülő mielőbb vissza tudjon állni a munkába. Ezen segít az a kormányprogram, amely állami és uniós pénzekből támogatja családi napközik kialakítását. Vonyarcvashegyen tegnap nyitották meg hivatalosan a Cseri-Pagonyt.

A TÁMOP-2.4.5-12/1-2012-0105-ös számú pályázati program 34.956.401 forintos támogatásából hoztak létre alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatást Vonyarcvashegyen. A légkör nagyon családias, mindössze két kis csoport van, így könnyebb a beilleszkedés is. A balatongyöröki Gelencsér Júlia számára, amikor visszament dolgozni, nagyon nagy segítség volt, hogy nem egy százfős közösségben, hanem csak néhány gyerek és felnőtt között kellett hagynia 2 éves kisfiát.

A megnyitó ünnepségen ők ketten vehették át a többiek nevében jelképesen a Cseri-Pagony Családi Napközi nemzeti színű szalaggal díszített kulcsát Manninger Jenő országgyűlési képviselőtől. A honatya emlékeztetett rá: „A kormányzat egyik fő célja és az ország alapvető érdeke, hogy több gyerek szülessen. Az pedig nyilvánvaló, hogy ehhez a családok támogatása elengedhetetlen. A jövő generációjába történő befektetéshez az unió is nyújt forrásokat, ennek keretében jött létre ez a pályázat. A családi napközi egy különleges, hiánypótló intézmény.”

„Ez a program segít abban, hogy a gyermeket nevelő szülő mielőbb vissza tudjon állni a munkába.” – hangsúlyozta Péter Károly. A polgármester örömmel fogadta, hogy a még nem óvodás korúak ellátása egy vállalkozás és a kormányzat segítségével megvalósulhatott Vonyarcvashegyen. Mint fogalmazott: „Nagyon fontos egy település életében, hogy a kisgyermekes anyukáknak, akik vissza szeretnének menni dolgozni, legyen lehetőségük csemetéjüket elhelyezni. Ezzel a családi napközivel nemcsak ez oldódik meg, hanem akár pár órára is itt lehet hagyni a piciket, míg az anyuka elintézi fontos teendőit. Ez a rugalmasság nagyon fontos, és nem utolsó sorban munkahelyeket is teremtettek.”

A környék bölcsődei ellátása eddig Gyenesdiáson és Keszthelyen volt biztosított, ezért hiánypótló ez a beruházás. Még 2012-ben írt ki a kormányzat pályázatot családi napközik létesítésére. A vonyarciak az első körben nem, de később tartalék listáról bekerültek a támogatottak közé. A Cseri-Pagony 2015. január 5-től várja a csemetéket, tudtuk meg Lenkainé Pásti Katalintól, az üzemeltető LEN-KI BABA Humánszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. „A nálunk ellátott gyermekek köre részben Vonyarcvashegyről illetve Balatongyörökről adódik, de Gyenesdiásról és Keszthelyről is fogadunk gyermekeket 1-3 évesig. Két csoporttal működik a családi napközi, az egyikben 5, a másikban 6 gyermeket látunk el. A 11 gyermekre 4 gondozó felügyel.” A kicsik tehát párfős csoportokban merülhetnek el az önfeledt játékban, miközben alig hármójukra jut egy felnőtt. Így nagy figyelem és sok-sok törődés veszi őket körbe, míg a szülőktől távol vannak.

Az épületben barátságos hangulatú helyiségek, körülötte szépen gondozott kert, és persze mindenütt rengeteg játék várja a Cseri-Pagony jelenlegi és jövendőbeli kis lakóit.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár