+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Milyen volt egy római fürdő?
2015. augusztus 21. péntek 15:57 - Keszthely
Milyen volt egy római fürdő?
Gőzfürdő, hidegfürdő és padlófűtés is volt abban a fürdőben, melyet most tárnak fel az egykori fenékpusztai erőd területén. A német-magyar kutatócsoport 2009 óta kutatja a 15 hektáros erőd épületeit. Az idei évben is több szelvényben láttak újra napvilágot egy fürdőépület és az erdő legnagyobb palotaépületének falai.

"Meg van nagyon szépen a medencének az alja is, a bevakolt medence szél,  még azt is lehet látni hogy ez meglett újítva." - az egykori római fürdő maradványait mutatja az ásatás vezetője. Heinrich-Tamáska Orsolya szerint méreteiben és állapotában nagyon érdekes a fenékpusztai erőd fürdője. A több részből álló hatszáz négyzetméteres római fürdőhöz még tornaterem is tartozott. A padlófűtés csatornáit és fűtőegységet is megtalálták az ásatás során.

Az ásatás szempontjából a legfontosabb az úgynevezett palotaépület. A 4. században épült, 15 hektáros római erőd legnagyobb építményét 2009 óta kutatja a Heidelbergi Egyetem, a lipcsei Közép-Kelet-európai Kutatóintézet, valamint a zalaegerszegi Göcseji Múzeum tagjaiból álló csapat. A palota érdekessége, hogy már az erőd megépítése előtt itt volt és még a római birodalom bukása után is használták, úgyanúgy reprezentációs célra. 

Az ásatást augusztus elején kezdték meg és a hónap végéig zajlik a munka. A régészek szeretnék, hogy az erőd területe egységes kezelésbe kerüljön. Az ásatások eredménye érdemes lenne a bemutatásra, akár a régészeti park kialakítása is célszerű lenne.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó