+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Letették a Kis-Balaton Látogatóközpont alapkövét
2018. november 29. csütörtök 17:39 - Keszthely
Letették a Kis-Balaton Látogatóközpont alapkövét
Akár a háromszorosára is nőhet a Kis-Balatont felkereső regisztrált látogatók száma a hamarosan megépülő Kis-Balaton Látogatóközponttal. 1,2 milliárd forint uniós támogatásból egy tájba simuló, zöldtetős épületet alakítanak ki a Vönöczky Schenk Jakabról elnevezett kutatóház mellett. A beruházásról ma sajtótájékoztatón számoltak be, ahol elhangzott, hogy a Kis-Balaton a hazai természetvédelem emblematikus helye.

Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövét a Kis-Balatonnál épülő látogatóközpontnak. A közel 1300 négyzetméteres épület a Kis-Balaton Kutatóház mellett fog megépülni. A látogatóközpontot egy logisztikai csomópontnak is szánja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

„Hiszen itt vagyunk 50 méterre a Hévízi-csatornától, ahol vízitúra tanösvényt fogunk létesíteni és ahol egyébként is kenutúrák zajlanak. Ebből a látogatóközpontból fog kiindulni a Diás-szigetes szakvezetéses túránk és ide fog természetesen visszaérni. Tehát ez itt egy olyan bázisa lesz a nemzeti parknak, ami nem csak azt jelenti, hogy bejön a látogató és ajtók záródnak  és innen majd csak a látogatás végén lehet szabadulni, hanem ez programcsomagokkal egy nagyon sokrétű helyszín kell legyen” - nyilatkozta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. 

A természetbe simuló épület célja a Kis-Balaton kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység bemutatása. A zöldtetős látogatóközpont energiaellátását napelemek és hőszivattyús rendszer látja majd el. A belső tér kiállításaia mai kor technikáját fogják felvonultatni. Az interaktív kiállítások mellett lesz mozi terem, büfé és játszótér is.Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője úgy véli, hogy nagy lökést adhat a turizmusnak ez a fejlesztés.  

„Annak idején Zala megye elnökeként már azzal foglalkoztunk, hogy Zalaváron tudunk talán fejleszteni egy ilyen központot és később jött az a lehetőség, hogy a nemzeti park uniós forrásra pályázzon. Én még plusz örülök, hogy ez tulajdonképpen még jobb hely, mert közelebb van a turistaáramlathoz, közelebb van Keszthelyhez is és a mostani utak és a készülő autóút mentén a Kis-Balaton kapuja lehet” - fogalmazott Manninger Jenő. 

Egyre hangsúlyosabb hazánkban az ökoturizmus – hangsúlyozta a projekt sajtótájékoztatóján a környezetügyért felelős államtitkár. Rácz András elmondta, hogy ennek a legnagyobb letéteményesei a nemzeti parkok, melyek mintegy 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak évente. Közülük kiemelkedő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a maga 450 ezer vendégével. A Kis-Balatont mintegy 10 ezren keresik fel évente. 

Rácz András környezetügyért felelős államtitkár:  „Nem áll megfelelő infrastruktúra arra, hogy nagyobb látogatói igényt is ki tudjunk szolgálni. Márpedig ez a látogatói igény egész évben folyamatos, hiszen fő közlekedési utak mentén vagyunk - Keszthely, Hévíz, Zalaegerszeg, Zalakaros – tehát egész évben látogatnák a területet. Úgy gondoljuk, hogy ha ezt az 1,2 milliárdos beruházást 2020-ra befejezzük és átadjuk, akkor a jelenlegi 10 ezres látogatottság plusz 20, 30 ezer fővel is nőhet.”

A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása mellett a Diás-szigeti Fekete István Emlékhelyet is felújítják. A tervek szerint két év múlva készül el a látogatóközpont.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus