Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kis-Balaton: még vizsgálják a halpusztulás pontos okát
2024. aug. 26. hétfő | Zalavár
Kis-Balaton: még vizsgálják a halpusztulás pontos okát
Oxigénhiány és algásodás okozhatta két hete a Kis-Balaton egyik tározójában a halpusztulást. Az eset a Hídvégi tó egy speciális, elzárt részén történt. A horgászok által hozzáférhető tározórészeken nem volt rendkívüli esemény. Több szervezet vett vízmintákat és végeztt méréseket, hogy feltárják a pusztulás pontos okát.

vA vízügy gátőre értesítette augusztus 13-án a Balatoni Halgazdálkodási Zrt-t, hogy a Kis-Balaton Kazetta elnevezésű tározójában jelentős halpusztulás történt. A tetemek gyűjtését aznap megkezdte a társaság. Három műszakban, öt napon át szedték a tetemeket. 17.7 tonna elpusztult halat gyűjtöttek össze, köztük kapitális harcsákat, pontyokat, dévérkeszeget és süllőt is. 

A történéseket tartós kánikula és szélcsend előzte meg. Az amúgy is alcsony oldott oxigéntartalmú vízben vízvirágzás indult (magas klorofill-a koncentráció) a pusztuló algák miatt tovább csökkent az oxigén. Ez okozhatta a pusztulást. 

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. is végzett méréseket. Utóbbi két szervezet közleményben tisztázott több tévhírt. Kiemelték, hogy a pusztulás egy nem horgászható, csak külön engedéllyel megközelíthető területen következett be. A tetemek gyűjtésében így nem is vehettek részt civilek. A Kazetta nevű tározó a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer teljes területének 3,4%-a. Ezért a Vízügy hangsúlyozta, hogy ennél halpusztulásnál nem beszélhetünk általánosságban a Kis-Balatonról!

A közösségi médiában több hozzászóló okolta az idegenhonos vízinövényt, a sulyomot. Ezen a területen nincs jelentős állomány, így a jelenleg kialakult halpusztulást sem lehet a sulyom jelenlétével magyarázni, valamint kizárható az antropogén - vagyis emberi tevékenységből eredő - szennyezés is.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer elsődlegesen szűrfeladatot lát el a Balaton vízminősége érdekében. A mostani eset nincs hatással a magyar tengerre. Az érintett tározónak pont az a feladta, hogy ha a Zalán szennyeződés érkezne, befogja azt. A Kazetta normál üzemi működés esetén nem kap vizet, nem vesz részt a Kis-Balaton „vérkeringésében”.

Azt nem tudni biztosan, hogy a tározó teljes halállománya elpusztult-e. Információnk szerint a legtöbb itt dolgozó még nem látott ilyen mértékű pusztulást. Egy héttel az első tetemek megjelenése után békát, vízisiklót és madarakat lehetett már látni a területen. 

A szakemberek folyamatosan monitorozzák a vizet és dolgoznak a halpusztulás pontos okának feltárásán. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:19 | Zalavár
A vízügy pályázatának keretében a Kis-Balaton két nagyműemlékét újították fel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.