Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Szenzációs madármegfigyelés a Kis-Balatonnál
2024. feb. 15. csütörtök | Sármellék-Zalavár
Szenzációs madármegfigyelés a Kis-Balatonnál
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút. A Kis-Balatonnál pillantották meg madarászok a ritka fajt. Ebben az időszakban skandináv és szibériai fajok is telelnek a területen. A Kis-Balaton fokozottan védett terület, számos költő, vonuló és telelő madarat meg lehet figyelni a vizes élőhelyen.

Január 29-én a sármelléki bereknél három idősebb kis hattyút kaptak lencsevégre. Lokális és országos jelentőségű a megfigyelés. Hazánkban ugyan előfordul az Eurázsia északi területein költő madár, de ez volt az első zalai észlelése ennek a fajnak.

Gál Szabolcs kapta lencsevégre őket: „Jó eséllyel már Zala megyében is fordulhattak meg egyedei, de eddig még senki nem észlelte őket tudomásunk szerint. Ennél a fajnál egészen pontosan tudjuk, hogy hány hitelesített magyar észlelés van, mert ez egy olyan faj, ami olyan ritkaságnak számít, amit még egy bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy hiteles legyen az adat. Ebben az esetben ez nem feltétlenül kérdéses, így hogy készültek róla fotók, meg többen is láthatták őket.”

A zalaegerszegi madarász ugyanezen a napon a zalavári gáton is megfordult. Itt nagy tömegben úszkáló, illetve jégen pihenő vadludakat fedezett fel. Mivel hosszú időn át, nyugalomban voltak, megszámolta a csapatot. A 9500 nagylilik és 400 nyári lúd mellett két apácalúdat, két vörös ásóludat és egy vörösnyakú ludat is megfigyelt. Utóbbiak Skandináviából és Szibériából jöhettek a Kis-Balatonhoz. Ezek a madarak előfordulnak hazánkban. Az a ritkaság, hogy ennyi féle fajt együtt figyeltek meg a madarászok.  A Kis-Balaton madárvilága nemzetközi szinten is kiemelkedik.

Miklós Marianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és természetvédelmi munkatársa: „A Kis-Balaton mozaikossága, meg vizes élőhelye lévén rendkívül gazdag a madárvilága. Körülbelül 110 fajt tartanak számon, amely itt fészkel a területen. Nyilván ez a szám vonulási időszakban megnövekszik, vannak olyan madarak, amelyek telelőterületként használják a Kis-Balatont, úgyhogy az itt megfigyelt madaraknak a száma 260-ra is emelkedhet, amiben most már benne van a kis hattyú is.”

A Kis-Balaton a madarászok paradicsoma. 1979 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye által jegyzett terület. A madárvilág egyik legismertebb szereplői a gémfélék, köztük a természetvédelem címermadaraként elhíresült nagy kócsag. A terület élővilágát bárki megcsodálhatja. Márciustól a Kis-Balaton Látogatóközpontból ismét elindulnak a szárazföldi és vízitúrák.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:19 | Zalavár
A vízügy pályázatának keretében a Kis-Balaton két nagyműemlékét újították fel.
| 2022. okt. 13. csütörtök 23:22 | Zalavár
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszeren jelent meg az “úszó kagylótutaj”. Ennek eltávolítása kezdődött meg.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.