+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A pálosok nyomában
2016. szeptember 7. szerda 09:31 - Vállus
A pálosok nyomában
Pálos kolostor romjait tárták fel régészek a Keszthelyi-hegységben. A Balatoni és a Göcseji Múzeum munkatársai Zala megyében első alkalommal kutathatták az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend egyik monostorát. A vállusi erdőben eredő Szent Miklós-forrás közelében fekvő, feltehetően a 14. század első felében alapított kolostorról kevés feljegyzés és információ van. A mostani és a remélhető következő ásatások segíthetnek jobban megismerni a pálosok itteni életét és működését.

„Itt amit látunk, az az egyik támpillér és jól látszik, hogy igen vaskos alapokat emeltek a támpillérnek. Szükség is volt arra, hogy ezen a terepen jól megerősítsék az épületet.” - az egykori kolostor észak-keleti oldalánál épült szentély elhelyezkedését mutatja Simmer Lívia. A Göcseji Múzeum vezető régésze azt mondja, az erdőben fekvő egykori rendházról csupán egyetlen, 1429-es keltezésű oklevél tesz említést. A feltárásban pedig csak egy 1978-ban készült, feltételezett alaprajz adott támpontot.

„Az idei ásatás elsődleges célja az volt, hogy pontosítsuk ezt az alaprajzot, nagyjából megbecsüljük azt, hogy mekkora volt az épület kiterjedése és tulajdonképpen a következő évek ásatási irányát ez kijelölje. Mivel szerencsésen sikerült kijelölnünk ezt a hosszanti kutatóárkot, sikerült a templom szentélyét megtalálnunk, illetve a hozzá délről kapcsolódó keleti falát.” - nyilatkozta az ásatás vezetője. 

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai itt is elszigetelt életet éltek, ezért fontos volt számukra az önfenntartás. A közeli Szent Miklós-forrásnál halastavat létesítettek, és kertet is művelhettek a régészek szerint. Az 1520-as években valószínűleg már elpusztult a négy-öt szerzetesnek otthont adó kolostor. A sok feltételezés miatt bíznak a szakemberek abban, hogy később folytatódhat a munka. Érdekesség, hogy e gy csontváz is előkerült a kolostor déli oldalán, feltehetően egy szerzetes sírját fedezték fel.

 

 

A feltárás különlegessége, hogy magánfinanszírozású.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója: „Megszokhattuk azt, hogyha feltárásokon találkozunk, azok általában nagy beruházásokhoz kapcsolódó nagy régészeti feltárások, ahol a beruházó, vagy a kivitelező biztosítja az anyagi feltételeket. Ennél az ásatásnál semmilyen anyagi eszköz nem állt rendelkezésünkre, és hogy ha ezek a jó szándékú adományozók nem segítették volna a munkánkat, akkor nem tudtuk volna megkezdeni ennek az alig ismert pálos monostornak az ásatását.”

Az ásatást magánszemélyek, az erdővel gazdálkodó Bakonyerdő Zrt. és Vállus önkormányzata támogatta. A legnagyobb lobbi tevékenységet Herczeg Béla polgármester folytatta.  A távlati célok szerint turisztikai jelentősége is lehetne, ha a romokat bemutathatóvá tennék, hiszen itt halad a kék túra és közelben több erdei látványosság is van.

„Nagyon fontos, hogy a turisztikai látványosságok minél szélesebb körbe megjelenjenek a Keszthelyi-hegységbe, Vállus környezetébe. Ez is ennek a része, hiszen tudjuk, hogy itt van a 4,5 kilométeres tanösvény, itt vannak a turista útvonalak, amik a Szent Miklós-forráshoz vezetnek, itt vannak az erdei pihenőhelyek. Ez nagyon nagy eredmény, hogy ezzel a kutatással egy újabb látványosságot tudunk adni.” - mondta el a közeli falu vezetője. 

Az ásatásban a Balatoni és a Göcseji Múzeum munkatársai mellett pécsi régészhallgatók is közreműködtek. A mintegy két hetes munka jó alapot szolgáltat a következő feltárásokhoz, melyhez anyagi forrásokat keresnek a szakemberek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus