+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkélne még a hazai oltvány
2016. november 30. szerda 15:03 - Keszthely
Elkélne még a hazai oltvány
Olasz és szlovén szakemberek részvételével zajlott az első Nemzetközi Szőlő Szaporítóanyag Termelői Konferencia Keszthelyen. A szervezők kiemelték, megyénk jelenleg is élen jár a szaporítóanyag előállításában, azonban fontos összehangolni a szőlőtermelők és az oltvány előállítóinak munkáját. A fórumon szó esett a szaporítóanyag termesztés jelenlegi és jövőbeni helyzetéről is.

Hazánkban jelenleg 14 millió szőlő szaporítóanyagot állítanak elő, és körülbelül 1-2 milliót külföldről importálnak. Ez a mennyiség nagyjából lefedi a magyar szőlőtermelők éves igényét. Itthon 250 termelő foglalkozik szőlő szaporítóanyaggal, közülük 115-nek csak szőlőiskolája, 135-nek pedig törzsültetvénye is van. Zala megye élen jár a szaporítóanyag előállításában.          

„Zala megye egy jelentős bázisa a szőlő szaporítóanyag előállításának országosan is. Mondhatjuk azt, hogy közel fele az országban előállított szőlő szaporítóanyag mennyiségnek itt a környezetünkben kerül előállításra. Zalaszentgrót régebben is, meg ma is egy meghatározó térsége, de ugyanúgy a dél-zalai környezet is teljesen fontos ebből a szempontból, és a bennünket körülvevő megyék, Veszprém megye, illetve Somogy megye termelői is jelentős szerepet töltenek be a szaporítóanyag előállításban.” - tájékoztatott Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem rektorhelyettese.

A Georgikonon tartott első nemzetközi konferencia egyik főszervezője a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya. A rendezvény célja, hogy a szőlő szaporítóanyag termelők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők nemzetközi fóruma legyen. Emellett fontos az ágazat korszerűsítése és a kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szaporítóanyag előállítása is.    

„A különböző szakmai szervezeteknek a képviselői, mint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, illetve a Földművelésügyi Minisztérium képviselői is tartanak előadást. Emellett külföldi vendégeink, például a világ egyik legnagyobb oltvány előállító üzeme, a Rauscedo képviselői is itt lesznek, illetve a maribori egyetem egyik professzora, aki a témában jártas szakember, ő is fog előadást tartani.” - mondta Szabó Péter, a DOSZ Agrártudományi Osztályának elnöke.

A konferencia fővédnöke, Gál Péter helyettes államtitkár az ágazatot érintő átalakulásokról és a már lezárult vagy jelenleg is zajló pályázatokról beszélt. Elmondta, 2015-ben 3062 hektár szőlőre adtak ki összesen 32,5 millió forint támogatást. Jelenleg elfogadás alatt áll a szőlő-bor ágazat stratégiája, ez több ponton is foglalkozik a szaporítóanyag kérdésével.     

„A magyar szaporítóanyag termelést és a szaporítóanyag felhasználást össze kell hangolni, és erre tartalmaz konkrét intézkedési tervet is a stratégia. Fel kell mérni az igényeket, és ezeket folyamatosan frissen kell tartani, hogy az oltványkészítőknek, illetve oltványtermesztőknek legyen megfelelően hosszú felkészülési idejük arra, hogy előállítsák a szaporítóanyagot.” - emelte ki a helyettes államtitkár.

A rendezvényen való részvételt a szervezők regisztrációhoz kötötték, és nagyjából 130-150 fő megjelenésére számítottak. Kiemelték, bíznak benne, hogy ez a tanácskozás is hozzájárul az ágazat fejlődéséhez, és a jövőben is tervezik hasonló konferenciák megszervezését.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár