+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Együtt az élhetőbb jövőért
2017. június 29. csütörtök 14:39 - Gyenesdiás
Együtt az élhetőbb jövőért
Gyenesdiás az egyik annak az öt településnek, amely uniós forrásból valósíthat meg egy klímastratégiai mintaprogramot. A projekt célja, hogy egy komplex szemléletformáláson keresztül megtalálja az alkalmazkodási lehetőségeket a klímaváltozás kihívásaira. A program a Klímabarát Települések Szövetségének felügyelete alatt valósul meg.

A gyenesdiási óvodában és iskolában is évente megrendezik a Zöld Hetek programot, ahol a gyerekek játékosan tanulhatnak a környezetvédelem fontosságáról. A település több mint két évtizede dolgozik tudatosan a természeti értékek megóvásán, és nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy ebbe a munkába a civil szervezeteket és a lakosságot is bevonja. Most egy uniós pályázatnak köszönhetően egy klímastratégiai mintaprojekt is megvalósulhat a településen.           

„Gyenesdiás az eddig elért környezetvédelmi eredményeivel próbál abban aspirálni, hogy a jövőre nézve egy hosszú távú elképzeléshalmazt alkosson, egy olyan programozást adjon, ami nem csak rövid távra szól, hanem hosszú távra. Fontos az energiahatékonyság ebben, fontos a víztakarékosság ebben, fontos a Balaton, mint ivóvízkincsünk védelme ebben, és természetesen az olyan innovatív törekvések, amelyekből tanulnak a gyerekeink. Ha a gyerekek már így fognak felnőni, akkor sokkal egészségesebb, környezettudatosabb gyenesdiási lakosok lesznek a jövőben.” - emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A témában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a mintaprojekt keretében egy komplex szemléletformálást szeretnének megvalósítani a településen. A Klímabarát Települések Szövetségének szakemberei egy mindenre kiterjedő kérdőív segítségével mérték fel Gyenesdiást, ahol számos jó példát találtak. Pálvölgyi János vezető tanácsadó kiemelte, a Gyenesdiás mellett még 4 településen megvalósuló program mintaértékű lesz az egész ország számára.         

A klímastratégia három pilléren áll. Egyrészt a szén-dioxid és más üveghatású gázok kibocsátásának a mérséklése, másodrészt – és ez Gyenesdiás szempontjából kiemelkedően fontos pillér – az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, és felkészülés a kártételekre. A harmadik, ami szintén fontos Gyenesdiáson, a szemléletformálás, a tudásmegosztás, hogyan lehet az embereket informálni arról, hogy mi vár rájuk.” - mondta a Klímabarát Települések Szövetségének vezető tanácsadója.

A szakemberek fontosnak tartják a gyerekek bevonását a programba, hiszen ezáltal egy olyan öko-gondolkodás alakíthat ki a jövő generáció, amely nagyban hozzájárul a Föld megóvásához. A mintaprojekt azt célozza meg, hogy a környezetvédelem épüljön be a mindennapi gondolkodásba, hogy a civil lakosság is tudatosan dolgozzon a klímaváltozás hatásainak mérséklésén.         

Regman Karola - Keszthelyi TV  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó