+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ülésezett a Kistérségi Tanács
2024. február 9. péntek 19:15 - Keszthely
Ülésezett a Kistérségi Tanács
Az iszapkotrás, a gyermekorvosi ügyelet visszaállítása és a települések helyi építési rendelete is téma volt a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás csütörtöki soros ülésén. Gál Lajos levezető elnök beszámolt a Balaton Fejlesztési Tanács iszapkotrással kapcsolatos álláspontjáról, a gyermekügyelet kérdésében pedig kérte a polgármesterek összefogását.

Több községben is problémát okoznak a településképbe nem illeszkedő, és a helyi építési rendeletnek nem megfelelő épületek – hangzott el az ülésen. Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere arról beszélt a tanácskozáson, ezeket rendszeresen jelzik az illetékes szervek felé, amelyek kivizsgálják az ügyeket, de sok esetben elmarad a végrehajtás. Több polgármester sérelmezte, hogy a nagyértékű ingatlanok esetében elenyésző a büntetési tétel, és lebontásra sem kötelezik a tulajdonosokat.   

„Kötelező feladat nekünk létrehoznunk a saját szabályzási terveinket, és ezeket a szabályozásokat kihirdetni és betartatni a településen, viszont a végrehajtásoknál nagyon nagy hiányosságot látunk. Hogyha szabálytalanságot észlelünk, ezeket mi jelentjük a hatóságok felé, sokszor megtörténnek az eljárások, megállapítják, hogy szabálytalan építés történt, de sok esetben nem történnek meg a bontások, hanem bizonyos büntetések fejében fennmaradási engedélyeket kapnak az épületek. Ezek a többi építtető szempontjából eléggé visszásak, hiszen aki meg tudja vásárolni ezeket, az engedélyeket megkapja.” - tájékoztatott Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

A tanácskozáson téma volt a Balaton nyugati medencéjének iszapkotrása. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta, a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén előremutató válaszokat kaptak a témában, hiszen a szakma egyetért az iszapkotrás fontosságával, a politika pedig támogatja. Szintén a nagyközség polgármestere vetette fel a gyermekorvosi ügyelet kérdését. A települések vezetői egyetértettek abban, hogy testületi döntéssel kell megerősíteni azt, hogy szeretnék az ügyelet visszaállítását. Különösen a nyári szezonban nagyon sok kisgyerek – egy hétvégén átlagosan 20-30 - szorul orvosi ellátásra, őket most Zalaegerszegre kell szállítani. A Kistérségi Tanács szeretné elérni, hogy ismét működjön gyermekügyeleti pont a térségben. Emellett számos más aktuális ügy került terítékre.

„Előkerültek balatoni témák, Balaton-parti, zöldhulladékot érintő témák és sok olyan helyi szabályzási tervvel kapcsolatos témakör, amely érinti az önkormányzatok aktuális feladatait, érinti a költségvetést. Természetesen a gyermekorvosi ügyeletre is kitért maga a kistérségi társulás mai ülése. Hogyha ezt így vesszük, akkor kiállunk amellett, amit 16 településnek kötelessége megtenni, hogy kerüljön vissza Keszthely térségébe a gyermekorvosi ügyelet, és természetesen mindenki képviselő-testületi határozattal erősítse mindazt meg, ami eddig jól működött.” - emelte ki Gál Lajos, az ülés levezető elnöke, Gyenesdiás polgármestere.

A Kistérségi Tanács döntött a 2024-es belső ellenőrzési feladatok sorrendjéről, illetve a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetői pályázatának kiírásáról. Szó esett az áprilisi vonyarcvashegyi Régió Fesztiválról is.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus