+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Páratlan leletek kerültek elő a római korból
2023. november 23. csütörtök 18:00 - Keszthely
Páratlan leletek kerültek elő a római korból
Római kori villa feltárása zajlik Keszthely szomszédságában. A 71-es út mentén lévő kutatóárkokban a 2-4. századra datálható épületegyüttes maradványait találták meg a régészek. A falak mellett tárgyi leletek is előkerültek, ezek több korból származnak. A munkálatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából végzik a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának és a Balatoni Múzeum szakemberei.

Az egyik leglátványosabb falmaradványon jól felismerhetőek a halszálkába rakott téglák, amely a római kor legjellegzetesebb építkezési formája. A kiterjedt épületegyütteshez az évtizedek során több melléképületet is felhúztak, ahogy növekedett a gazdaság. A régészek több festett falat is találtak, ez arra enged következtetni, hogy tehetős tulajdonosa volt a villának.

„Tudtuk, hogy egy római kori épület vagy épületkomplexumnak a területét is érinti a beruházás. Illetve több más korszak leleteit is már megtaláltuk a bronzkortól egészen a római korig, illetve vannak középkori leleteink is a területről. Folyamatban van az ásatás, vannak már előzetes eredményeink, ezt meg tudjuk mutatni, de még jóval több lelet, eredmény várható majd a próbafeltárás során, bízunk benne, hogy ilyen szép idő lesz egészen december közepéig.” - mondta Eke István, a , Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának régésze, térinformatikus.

Az ásatáson több értékes lelet is előkerült. A Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresői is dolgoztak a kutatóárkoknál, így pénzérmékkel is gazdagodott a gyűjtemény. Ezek fontos keltező értékkel bírnak, a segítségükkel pontosabban meg tudják állapítani az épületegyüttes korát. Emellett több kerámiadarabot sikerült felszínre hozni. Ezekből is lehet következtetni a tulajdonosok vagyoni helyzetére.

„Feltártuk az egykori épületnek az alapozását, egy bizonyos részét a falazatnak Itt találtunk a római időszakra keltezhető kerámiákat, illetve tegula darabokat is, ami különösen fontos, hiszen az egykori római kori épületnek a tetőfedő cserepeként szolgált.” - tájékoztatott Németh Roland, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának régész-muzeológusa.

A régészek a tervek szerint december 10-ig dolgoznak a területen. A feltárás elengedhetetlen a 71-es út bővítéséhez. A maradványokat elbontani nem lehet, és rájuk építkezni is csak szigorú szabályok mellett szabad.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus