+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ötödszörre is megszervezték a Light Friday-t
2023. november 3. péntek 16:04 - Keszthely
Ötödszörre is megszervezték a Light Friday-t
Idén is zajlik a rendőrség Látni és látszani kampánya. Ennek része a Light Friday, ötödik alkalommal osztottak országosan láthatóságot javító közlekedésbiztonsági eszközöket az egyenruhások. A program legfőbb célja a baleset-megelőzés.

A rendőrség különböző akciókkal hívja fel a figyelmet a láthatóság fontosságára. Ősszel a reggeli és sokszor egész napon át tartó ködben megnő a balesetveszély, hiszen nehezebb észrevenni a többi közlekedőt. Ezért fontos az, hogy láthatóak legyünk, akár gyalogosan, akár kerékpárral, motorral, rollerrel vagy gépjárművel közlekedünk. Az egyenruhások minden évben megtartják a Light Friday-t, amikor a jó tanácsok mellett különböző láthatósági eszközöket is adnak a járókelőknek.

„Karperec, lámpa, mellény.” - sorolta a kapott tárgyakat Kayser Péter Gábor.

Ezek mellett prizmákat is kaphattak a kerékpár tulajdonosok. A rendőrség tapasztalata az, hogy ez gyakran hiányzik a járművekről. Az őszi időszakban a bicikliseknek és a gyalogosoknak még fontosabb a láthatóság. Ezt a szemléletet szerencsére sokan ismerik, és figyelnek arra, hogy megfelelően legyenek kivilágítva.

„Ilyenkor ősszel, amikor a munkából és az iskolából hazamegyünk, akkor hamarabb van már sötét. Az út szélén nehezebben vagyunk észrevehetőek, úgyhogy fontos, hogy világítással rendelkezzünk, fényvisszaverős eszközökkel és az autósok is így hamarabb észrevesznek minket.” - fogalmazott Szalinka Katalin.

Az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság közlekedés-biztonsági kampánya 2012 óta hívja fel a figyelmet erre a témára és az egyének szerepére a baleset-megelőzésben. A projekt sikerét mutatja, hogy az utóbbi évtizedben hazánkban a könnyű sérüléssel végződő esetek kisebb arányban, a közúti balesetekben elhunytak száma jelentős mértékben csökkent, majd mérséklődött. Az akcióban az autósok figyelmét arra is felhívják, hogy az izzók elhasználódhatnak, a szennyezett fényszórók világítási teljesítménye pedig 30%-kal is csökkenhet. Minden induláskor meg kell győződni arról, hogy megfelelőek a világító berendezések a járműveken. Fontos, hogy ne nappali menetfényt kapcsoljanak a sofőrök, hiszen az csak előre ad fényességet. A szélvédőkre is külön figyelmet kell fordítanunk.

„Le kell a párát róla takarítani. Illetve, amikor reggel elindulunk, akkor a jégtelenítést hajtsuk végre, ne csak egy pici lukon nézzünk ki a szélvédőn, hanem teljes ablakfelületen, úgy mind előre, mind oldalra lássunk ki.” - hívta fel a figyelmet Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

A sofőrök ingyenes vizsgálatokon vehetnek részt a Látni és látszani kampányhoz csatlakozó optikákban és szervizekben. Ezeknek a listája a latnieslatszani.hu oldalon található meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Új kamarakiállítás várja az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban.
 
A Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon fogási tilalom van.
 
A nyomvonal érinti többek között a Keszthelyi-hegységet, a Kis-Balaton és a Hévízi-tavat is.
 
Az érdeklődő szülők hamarosan tájékoztatást kapnak az óvodai jelentkezés lehetséges módjáról.
 
A csaknem 900 oldalas alkotás 252 év helyi sportsikereiét tartalmazza 28 sportágban.
 
“Régészeti felfedezések bibliai tájakon” címmel indult útjára egy új sorozat a Balaton Színházban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus