Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Lássunk és látszódjunk a balesetek elkerülése érdekében
2021. nov. 8. hétfő | Keszthely
Lássunk és látszódjunk a balesetek elkerülése érdekében
Láthatósági mellényt, fényvisszaverő matricákat és kerékpárlámpát is kaphattak az érdeklődők pénteken. A Light Friday elnevezésű programot ismételten meghirdette a rendőrség, melynek fő célja a balesetmegelőzés. Ezzel egyidőben a Látni és látszani kampány keretében az autók világító- és fényjelző berendezéseit, valamint a gumiabroncsokat is megnézték az egyenruhások. Az akcióban szervizek és optikák is részt vesznek, akiknél ingyenes vizsgálaton lehet részt venni.

Láthatósági eszközök közül válogathattak a járókelők pénteken Zala megyében több helyszínen is. A megyeszékhelyen napközben többek között láthatósági mellény, fényvisszaverő matrica vagy kerékpárlámpák közül választhattak. A Light Friday elnevezésű akciót harmadik alkalommal szervezte meg a rendőrség, melynek célja a balesetmegelőzés. A rendezvényen leginkább a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmét hívták fel arra, hogy az őszi időszakban még fontosabb, hogy láthatóak legyenek az utakon.

„Ez már a harmadik Light Friday akció. Én remélem, hogy azért valamilyen mértékben elérjük a célunkat, hiszen egyre többen érdeklődnek, egyre többen szeretnék magukat, illetve járművüket, kerékpárjukat felszerelni világítással, láthatóság biztosító eszközökkel. Tehát egyre többen gondoskodnak arról, hogy a testi épségük azért megóvásra kerüljön.” - ismertette Anti András a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A Light Friday-jel egyidőben kezdődött meg a Látni és látszani kampány is. Ezen belül a gépjárművek világító és fényjelző berendezéseit vizsgálják meg a rendőrök, valamint a gumiabroncsokat és a forgalmi igazolvány érvényességét is ellenőrzik. Büntetést senki nem kap, csupán figyelmeztetést. Sok autónál nem volt probléma, a tulajdonosok ugyanis odafigyelnek a karbantartásra.

„Évszakonként szerelőhöz viszem az autót, téli-nyári kerékcsere, minden, hűtőfolyadék, fagyálló, gumi, minden.” - mondta el Kocziha Krisztián.

A Látni és látszani kampányban arra is felhívják a figyelmet, hogy jegesedés esetén ne csupán egy kis részt kaparjanak le a sofőrök  az ablakokról. Ez ugyanúgy balesetveszélyes lehet, akárcsak a nem megfelelő világítás.

„A téli időszakban megszaporodnak a balesetek, főleg abból kifolyólag, hogy párásodnak az ablakok belülről is, illetve ha kívülről nincsenek lekaparva rendesen. És ezért minél nagyobb felületen tessék lekaparni. Illetve, hogyha bepárásodik az ablak, akkor meg tudunk ellene tenni, hogy letekerjük az ablakot, illetve belülről is lepucoljuk, úgy indulunk el a téli időszakban.” - osztotta meg Dongó Norbert balesetmegelőzési előadó.

A sofőrök is egyetértenek abban, hogy a téli időszakban még jobban kell figyelni. Ilyenkor nem csak a vezetési stíluson kell változtatni, a többi gépjárművezetőre is nagyobb figyelmet kell fordítani.

„Nagyon sokszor lefagynak az utak, felmérhetetlenek és egy rutintalan, de akár egy rutinos is nagyon könnyen megcsúszhat és ebből nagy problémák lehetnek. Erre figyeljünk, lassan menjünk, gondoljuk át, hogy mit szeretnénk és ha lehet, időben jelezzük  a másiknak, mert különben nagy baj lehet.” - véleményezte Dormán Balázs.

A Látni és látszani kampány december 10-ig tart. A rendőrség mellett a programban résztvevő szervizekkel is meg lehet nézetni az autókat, valamint az akcióhoz csatlakozott optikusok ingyenes szemvizsgálatán is részt lehet venni. A részletek az osz.latnieslatszani.hu oldalon találhatóak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 3. péntek 16:04 | Keszthely
A program legfőbb célja a baleset-megelőzés.
| 2022. nov. 4. péntek 15:05 | Keszthely
A biztonságos szezonális közlekedésre hívja fel a figyelmet a rendőrség a Látni és látszani kampányával.
| 2020. dec. 9. szerda 17:11 | Zalaegerszeg
Látványos akcióval zárult hétvégén a Látni és látszani kampány Zala megyében.
| 2013. okt. 15. kedd 10:51 | Keszthely
Második éve folyik a - Látni és látszani - kampány a közlekedők biztonságának érdekében.
| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Keszthelly
A legtöbb helyzetben a figyelmetlenség okozta a bajt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.