Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Látni és látszani - fontos a láthatóság
2022. nov. 4. péntek | Keszthely
Látni és látszani - fontos a láthatóság
A biztonságos szezonális közlekedésre hívja fel a figyelmet a rendőrség a Látni és látszani kampányával. Az október közepétől december elejéig tartó balesetmegelőzési program kapcsán a regisztrált optikák ingyenes látástesztet, a szervizek pedig a járművek láthatóságáért felelős alkatrészek átvizsgálását is végezik. A kampányhoz kötődik a Light Friday nevű akció is, mely a láthatóság fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ősszel sokkal óvatosabban kell közlekedni, mint a száraz évszakokban. Ilyenkor ugyanis csúszósabbak lehetnek az utak, romlanak a látási viszonyok. A reggeli és sokszor egész napon át tartó ködben is nehezebben lehet észrevenni a többi közlekedőt, megnő a balesetek kockázata. Fontos, hogy nagyobb követési távolságot tartsunk és lassabban vezessünk a megszokottnál. Ezek mellett fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. Minden induláskor győződjünk meg arról, hogy megfelelőek a világító berendezések a járműveken.

„Fel szeretném hívni a járművezetők figyelmét arra, hogy a menetfény az nem helyettesíti a gépjárműveken a lámpa használatát. A menetfényt csak nappal, napsütéses időben lehet használni, mivel csak előre ad ki fényt, hátsó világítás nem lesz látható akkor a gépjárművön. És a ködös időben sokkal nehezebben leszünk észrevehetők a hátunk mögött jövő gépjárműveknek, így a balesetek kockázata is sokkal jobban megnő.” - ismertette Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A Light Friday akciót minden évben meghirdeti a rendőrség, mely szorosan kapcsolódik a Látni és Látszani kampányhoz. Ezen az alkalmon láthatósági mellényt, lámpát és prizmát is adtak az érdeklődőknek, valamint felhívták a figyelmüket a láthatóság fontosságára. Nem csak az autósoknak és a motorosoknak, hanem a kerékpárosoknak is fontos ez. A program nagyon népszerű, volt aki, csak ezért érkezett a helyszínre.

„Ha biztonságban érezzük magunkat, ugye mi autót is vezetünk, kerékpározunk is, tehát mind a két oldalt látjuk. És tényleg jó, ha látható egy kerékpáros.” - mondta el Rendes János.

„Igen és amit még hozzáfűznék, hogy nagyon jó hála Istennek a kerékpáros infrastruktúra, de nem mindenhol van. Van, ahol közútra terelik ki a bringásokat és ott feltétlenül fontos. A biztonságérzetünk mindenek előtt.” - tette hozzá Hajba Katalin.

A Látni és látszani kampány december 4-ig tart. A balesetek megelőzése érdekében érdemes a sofőröknek a résztvevő optikákba és a szervizekbe is ellátogatni, amelyekben ingyenes vizsgálatokon vehetnek részt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 3. péntek 16:04 | Keszthely
A program legfőbb célja a baleset-megelőzés.
| 2021. nov. 8. hétfő 10:41 | Keszthely
Láthatósági mellényt, fényvisszaverő matricákat és kerékpárlámpát is kaphattak az érdeklődők.
| 2020. dec. 9. szerda 17:11 | Zalaegerszeg
Látványos akcióval zárult hétvégén a Látni és látszani kampány Zala megyében.
| 2013. okt. 15. kedd 10:51 | Keszthely
Második éve folyik a - Látni és látszani - kampány a közlekedők biztonságának érdekében.
| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Keszthelly
A legtöbb helyzetben a figyelmetlenség okozta a bajt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.