+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 120 éve született Neumann János
2023. október 18. szerda 15:05 - Keszthely
120 éve született Neumann János
Megérkezett Keszthelyre a Neumann János vándorkiállítás. A matematikus születésének 120. évfordulója alkalmából összeállított tárlat a tudós életét, munkásságát és a technikára gyakorolt hatását mutatja be. A megnyitóval egybekötött előadáson Neumann életének kiemelkedő állomásairól esett szó.

Neumann János elsősorban kvantummechanikai elméleteiről, és a digitális számítógépek elvi alapjainak lefektetéséről vált ismertté. Már gyerekként megmutatkozott kiemelkedő tehetsége. Több nyelven beszélt, szinte fotografikus memóriája volt és kiválóan számolt fejben. 1925-ben vegyészmérnöki diplomát, 1926-ban matematikai doktori címet szerzett. 1930-ban meghívták vendégprofesszornak a Princetoni Egyetemre.       

„Az óriási dolog volt, hogy felállította az úgynevezett Neumann-elveket, hogy egy számítógépnek hogyan kell felépülnie, milyen részekből, illetve hogyan kell működnie. A mai napig a számítógépek ilyen elven működnek. Szokták példaképpen mondani, hogy most egy mobiltelefonban annyi információ van, hogy amikor az első Holdra szállás történt, akkor nem használtak annyi információt mindössze az ott lévő gépekben.” - tájékoztatott Dr. Kovács László, nyugalmazott rektorhelyettes.

Neumann sosem kapott Nobel-díjat, ugyanis nincs matematikai Nobel-díj, de munkásságát világszerte ismerték és elismerték. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság vándorkiállítással tiszteleg a matematikus előtt, amely az ország számos városában megfordult már. Keszthelyen a Balaton Színházban láthatók a tablók, a megnyitóra pedig több oktatási intézmény diákjait meghívták.      

„Azt gondoljuk, hogy Neumann életműve egy olyan fantasztikus életmű, amelyre mindenkinek rettentő büszkének kell lenni. Nem véletlen, hogy 1999-ben az évszázad emberének választották Amerikában is. Tehát egy olyan magyar tudós, aki fantasztikusan sokat tett a világért, a világunkért. megpróbáljuk minél több helyre eljuttatni az országban ezeket a dokumentumokat, amik az életéről szólnak.” - emelte ki Dr. Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke.

A november 2-ig látható roll-up kiállítás modern, a fiataloknak is érdekes, ugyanakkor informatív módon mutatja be a magyar matematikus életét. A tárlat összeállítóinak a célja, hogy ismét ráirányítsák a figyelmet az egyik legkiemelkedőbb tudósunkra.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus