+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jó kondícióban vannak a madarak
2017. augusztus 1. kedd 12:03 - Fenékpuszta
Jó kondícióban vannak a madarak
Tizennyolcezer madarat fogtak be tavaly a fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson. Ebből 1000 madáron volt már hazai, 18-on pedig külföldi jelölőgyűrű. Az állomáson idén július 10-én elején kezdődött el az idei folyamatos gyűrűzés. A hideg tél ellenére a madarak jó állapotban vannak, sok fióka is kikelt a tavasszal.

A Bogyiszlói Általános Iskola diákjait avatja be a madárgyűrűzés rejtelmeibe Szász Benedek. A program évről-évre egyre népszerűbb az érdeklődők körében, akiket a korai kelés sem tántorít el attól, hogy ellátogassanak Fenékpusztára. A 26 fős bogyiszlói csapat egy kerékpártúra keretein belül vett részt a gyűrűzésben.

„Arról győzött meg bennünket ez a nap, amit tegnap itt eltöltöttünk, hogy fiatal emberek nagyon komoly szándékkal, és hatalmas tudással őrzik a természeti kincseinket, és nem kötelességből. Azt vettem észre, hogy nem anyagiakból, mert kicsit beszélgetve velük, nincsenek túlfizetve, de a lelkesedésük óriási, és a szakmai tudásuk elképesztő.” - mondta Boda Zoltán, a Bogyiszlói Általános Iskola igazgatója.

A bemutató során a gyerekek nem csak a gyűrűzés menetével ismerkedhettek meg, hanem a madarakról is számos információt megtudhattak. Az, aki pedig helyesen válaszolt a feltett kérdésre, szabadon engedhette a szárnyast. A nádasban reggel hat és tíz óra között feszíthetik ki a hálót a gyűrűzők, harminc fog felett ugyanis már tilos befognia  madarakat. A programban sok önkéntes is részt vesz, és a gyerekek is – megfelelő szakmai kíséret mellett – szívesen fogják be a tollasokat. Szász Benedek szerint a hideg tél ellenére jó állapotban vannak a madarak.

„Azt lehet mondani, hogy az idei tavasz átlagosnak mondható. Nagyon féltünk a téltől, erős telünk volt, illetve a Mediterráneumig vonuló madarak számára is elég kemény volt a tél, mivel a Mediterráneum is kifagyott, hallhattuk a hírekben. Úgy tűnik azonban, hogy az állomány nem sínylette meg. Például fülemülesitkéből is szép számmal fogunk fiatalokat is, illetve öreg madarakat is, valamint barkos cinegéből is. Ezek azok a madarak, amelyek nem vonulnak messzire.” - tájékoztatott Szász Benedek, a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás önkéntese.

A madárgyűrzőbe minden nap várják az érdeklődőket, aki szívesen belesnének az állomás munkájába. Idén is lesz gyerektábor, augusztus második hetében érkeznek majd az apróságok Fenékpusztára.

Regman Karola - Keszthelyi TV

                

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó