+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Üstökösök emléktáblája Balatongyörökön
2023. szeptember 10. vasárnap 19:57 - Balatongyörök
Üstökösök emléktáblája Balatongyörökön
Balatongyörökön járt Koncz Zsuzsa és Bródy János. Nem csak az elmúlt hétvégén, hanem 1963-ban is ellátogattak a településre. A véletlen szülte, hogy egymással itt találkoztak első ízben, amit aztán több évtizedes barátság és munkakapcsolat követett. Erre emlékeztek hatvan esztendő elteltével.

Koncz Zsuzsa és Bródy János együtt sétáltak hatvan esztendővel ezelőtti első találkozásuk helyszíne felé. Itt az ünneplők tapssal és énekkel várták őket. A mólón Biró Róbert polgármester, valamint a Bahart vezérigazgatója, Veigh Gábor köszöntötte a művészeket, akik a magyar zenei élet meghatározó alakjai lettek a találkozást követően.

A találkozás emlékére egy emléktáblát avattak fel a balatongyöröki mólón. Az eseményen a szobrászművész, Orr Lajos, valamint a kőfaragó, Deák Péter is megjelent.

Az emlékezet szerint a mólón az ifjú, de a tévéből már ismert Koncz Zsuzsát arra kérlelték, hogy énekeljen. Kíséret nélkül azonban nem akart kötélnek állni. Bródy elszaladt gyorsan a hangszeréért, így itt zajlott az első közös fellépésük. Koncz Zsuzsa így emlékezett: "Nagyon szívesen és örömmel jöttünk, mert hát teljesen úgy látszik, hogy akkor senki nem tudta, se ő, se én, se a barátaink, akik itt voltak velünk, de az végül is egy életre szóló találkozás volt."

Bródy János számára is kellemes a visszaemlékezés - különösen itt, a Balaton parti helyszínen. Annak ellenére, hogy a hangszerért való futása nem volt eseménytelen. "Este a parton kimentünk a mólóra, vittem a gitárom, és ahogy lassan beesteledett, s föltűntek az első csillagok az égen, akkor én itt kísértem a Koncz Zsuzsát" - mondta a művész.

A táblaavató után Koncz Zsuzsa és Bródy János a “Györöki KultúrMorzsázó” rendezvénysorozat vendége is volt egyben. Biró Róbert polgármester vezette a beszélgetést. "Már többször kerestük a művészeket, és most tudtuk összehozni ezt az alkalmat. Ami az Európai Unió Kulturális Főváros keretében megrendezendő, amúgy az "Én és a hengszerem" program keretében került most megtartásra. A györöki mólón egy gránitkő került elhelyezésre, ahol a két művész neve és az évszám szerepel" - tette hozzá a polgármester.

A táblán látható két csillag azt jelképezi, hogy a két művész üstökösként tűnt fel a magyar zenei élet egén.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus