+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szőlő köti össze a három települést
2023. szeptember 10. vasárnap 19:43 - Gyenesdiás
A szőlő köti össze a három települést
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Az idei program azért volt különleges a település életében, mert osztrák és székely testvértelepülése is részt vett a rendezvényen. Aki kíváncsi volt a gyenesi szüretre, színes és változatos programelemek közül választhatott.

Felújított relikviát lepleztek le Gyenesdiáson. Az elődtelepülésre, Faludra emlékeztetnek a szobrok a Faludi utca mellett. Nem csak a hatszázkilencvenéves múlt tiszteletét jelképezi a mű, hanem a testvértelepülési barátságot is. Az emlékművet mindhárom polgármester megkoszorúzta, Kerekes Zoltán plébános pedig megáldotta. Ezt követően a résztvevők a körforgalom melletti pihenőhelyen gyülekeztek, majd innen indult a színes szüreti felvonulás.

A népviseletes, traktoros, vonatos, lovas menet a termelői piacra vonult. Itt már jó hangulatban várta őket mindenki. Hencsár Jánosné is: "Nagyon jól érzem magam, és csodálok mindent, az egész műsort, a fölvonulókat, mindent. Nagyon tetszenek, úgyhogy igazából nagyon jól érzem magamat."

Ha már szüret, akkor elmaradhatatlan, hogy aki teheti, bort is kóstoljon. Pásztor Sándor és párja is ezek közé tartozik: "A körforgalomtól ide sétáltunk a párommal. A bor remek, a hangulat jó, a kaja is jó, tökéletes minden. Jól érzem magam, és jól is fogom - később is."

A három település képviselői a színpadon emlékeztek meg a közös múltról. Az erdélyi Csíkszenttamással tizenöt, az ausztriai Gaal-lal húsz esztendeje tart Gyenesdiás barátsága. A jövőbe mutató testvértelepülési kapcsolati szándékot írásban is deklarálták a polgármesterek.

“Úgy gondolom, hogy a mai világban fontosabb, mint valaha, hogy partnerségben legyünk más országokkal is. Ausztriát és Magyarországot a történelem köti össze, ezért fontos, hogy együttműködjünk a jövő érdekében” - fogalmazott Gaal település polgármestere, Fledl Friedrich. Hozzátette: Nagyon szívélyesen fogadták itt őket, jól érzik magukat. Mindig szívesen jönnek ide.

Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos számára is különösen fontos, hogy mindkét településsel tovább ápolják a kapcsolatot. Így fogalmazott: "A szőlő köt össze mindannyiunkat. Az a szőlő, amelyre nagyon büszkék vagyunk mi is, testvér barátaink, partner településeink. Ez a valamikori hegyközség, amely a rendszerváltás után újjá tudta éleszteni a szüreti menetet, felvonulást; és bizony egy olyan szüreti ünnepkör, szüreti ünneplés lett belőle, amely most már hívószó a térség számára."

A rendezvénytéren szüreti hagyományőrző programok, helyi csoportok és a partnertelepülések folklórműsorai, koncertek szórakoztatták a közönséget.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus