+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Borász szakemberek találkoztak egymással
2023. szeptember 8. péntek 17:21 - Cserszegtomaj
Borász szakemberek találkoztak egymással
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozón vettek részt az ágazat szakemberei Cserszegtomajon. A szőlőtermesztés aktuális helyzetéről, a növény betegségeinek megelőzéséről, az öntözéséről és a szüretről tanácskoztak a szakmai napon.

Az idei szőlő bizonyos fajtáinak a szedése még csak ezután kezdődik, a java még a tőkén van. Ám a szüret elkezdődött. A nyár csapadékosabb volt a vártnál, ami kihívás elé állítja a szakembereket. A szőlőoltványokban is küzdőttek az elemekkel. Magyarósi Tibor szőlő szaporítóanyag és oltvány termelő így látja: "Nagyon nehéz évünk volt. Négyszer úsztunk el a szőlőoltványban, tehát szó szerint a szivattyúkkal kellett leszívatni a területről a vizet. Ez négy alkalommal meg is történt. A növényvédelem borzasztó nehéz volt. Hetente kellett permeteznünk. Volt, mikor 60-70 milliméteres csapadékot kaptunk egy-egy alkalommal, és igazi nagy kihívás volt a növény védelme. Ez a probléma sajnos nem csak itt mutatkozik meg, hanem a szőlőkben is."

A résztvevők számára a különféle szőlőfajták kóstolására is biztosítottak lehetőséget. Helyi nemesítésű piros-, valamint csemegeszőlő egyaránt volt a tálakon - a közismertebb, régebbi fajtákkal együtt. A Szőlészeti és Borászati Intézet igazgató-helyettese, Varga Zsuzsanna ezek nemesítéséről, a rezisztencia-kutatásról is beszélt: "Nagyon-nagyon bonyolult, és ma már azt mondhatnám, hogy szinte biotechnológiai eszközökkel zajló folyamat a teljes rezisztencia vagy a hosszú távú rezisztencia elérése. Amit mi ilyen kisebb volumenben meg tudunk tenni, az inkább a szelekció, de ezzel is tudunk javítani. Minőséget, érési időt számunkra kedvezőbbé tudunk tenni, mennyiséget javítani vagy rontani, illetve a rothadás ellenállóságot tudjuk belecsempészni a klónjainkba."

A szakmai találkozó során a legkorszerűbb, önjáró és vontatott típusú szőlőkombájn gépeket is megismerhették a résztvevők. A rendezvényt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa és a Szőlészeti Borászati Intézet szervezte. Szabó Péter általános főigazgató-helyettes, egyetemi oktató elmondta: "A mai alkalomnak a legfontosabb előadása a szőlőfajta bemutató volt, hiszen itt Karcsi bácsinak [Bakonyi Károly - a szerk.] az örökségét visszük tovább, és leginkább a fehérbort adó szőlőfajtáknak a bemutatására került sor. Tehát ez az egyik legfontosabb tevékenységünk a keresztezéses nemesítés, illetve a klónszelekció. Tehát itt bemutatásra kerültek a saját fajtáink, úgy mint a Cserszegi Fűszeres, a Rozália, a Pátria, a Corvinus, a Nektár, illetve a legújabban nemesített, vörösbort adó szőlőfajtánk is, a Messiás."

A találkozó zárásaként bemutatót tartottak az egyetem saját nemesítésű boraiból. Az érdeklődők az öntözési lehetőségekről, a precíziós gazdálkodás adta lehetőségekről, a támogatási rendszerekről, illetve a különböző tápanyag-utánpótlás lehetőségeiről is beszélgettek egymással.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus